Beter presteren met Ritalin?

Veel scholieren en studenten overwegen het gebruik van het ADHD medicijn methylfenidaat, beter bekend onder de merknamen Ritalin en Concerta, om hun concentratievermogen en daarmee hun leerprestaties te verbeteren. Via vrienden is het meestal eenvoudig om aan het geneesmiddel te komen. Deskundigen waarschuwen tegen het gebruik van het middel zonder medische indicatie.

Methylfenidaat is een geneesmiddel bij ADHD dat valt onder de Opiumwet. Het moet uitsluitend onder deskundige begeleiding worden gebruikt.

Jos Lüers - Apotheker

Ritalin

De werkzame stof methylfenidaat heeft een stimulerende werking op het centraal zenuwstelsel. De werking is vergelijkbaar met het effect van amfetamines, ook wel bekend als speed. Het lijkt daarom tegenstrijdig dat methylfenidaat gebruikt wordt bij ADHD, dat gekenmerkt wordt door overmatige beweeglijkheid, impulsiviteit en hyperactiviteit. De exacte werkingswijze van methylfenidaat bij ADHD is dan ook onbekend. Wel is aangetoond dat mensen met ADHD door methylfenidaat rustiger worden en zich beter kunnen concentreren. Of methylfenidaat dit effect ook heeft bij mensen zonder ADHD is niet bekend.

Werking bij mensen zonder ADHD

Naar de werking van methylfenidaat bij mensen zonder ADHD is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan. Onderzoeken onder scholieren en studenten zonder ADHD die het middel als prestatieverbeteraar gebruiken laten vaak zien dat mensen wel ervaren dat methylfenidaat stimulerend en concentratie verhogend werkt. Het versnelt de hartslag, vermindert de eetlust en doordat slaap minder goed gevoeld wordt, kan het een energiek gevoel geven.

Bron:

  • Maier L.J., Liechti M.E., et al., To dope or not to dope: neuroenhancement with prescription drugs and drugs of abuse among Swiss university students, PLoS One. November 2013

Nadelen

De oppeppende werking van methylfenidaat op korte termijn kan nadelig uitpakken. Doordat slaap minder goed gevoeld wordt, geeft het middel een risico op slaaptekort. Het lichaam heeft nog steeds voldoende rust en slaap nodig. Op een bepaald moment zal het zich dan ook wreken als met enige regelmaat methylfenidaat om deze reden wordt gebruikt. Daarnaast kan methylfenidaat vaak andere bijwerkingen geven, waaronder nervositeit, onrust, angst en emotionele labiliteit. Stuk voor stuk bijwerkingen die niet bevorderlijk zijn voor de school- of studieprestaties. Ook het risico op afhankelijkheid van het middel is aanzienlijk. In zeldzame gevallen kan methylfenidaat hartklachten veroorzaken door de bloeddrukverhogende werking.
Het gebruik van methylfenidaat als prestatieverhogend middel wordt door alle deskundigen afgeraden. Het effect bij mensen zonder ADHD is niet bewezen en berust waarschijnlijk op suggestie. Daarnaast is er een groot risico op bijwerkingen die juist een negatief effect op de prestaties hebben. Niet voor niets behoort methylfenidaat tot de meest streng gereguleerde geneesmiddelen en valt het onder de Opiumwet. In plaats van te grijpen naar risicovolle geneesmiddelen is het voor de leerprestaties beter om voldoende te slapen en gezond te eten.

Alle producten voor 'concentratie'

Bekijk alle producten >


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen