Pijn bij het slikken als bijwerking van bestraling

Als een deel van de keel of de slokdarm in het bestraalde gebied ligt, kan pijn bij het slikken ontstaan. Hier vindt u adviezen bij slikpijn.

Bestraling

Het doel van bestraling ofwel radiotherapie is het vernietigen van het erfelijk materiaal (DNA) in de kankercellen. Hierdoor kunnen deze kwaadaardige cellen zich niet meer delen en gaan dood. Kankercellen kunnen minder goed tegen straling dan gezonde cellen. Helaas is het nauwelijks te voorkomen dat ook gezonde cellen schade oplopen door de bestraling.

Als een deel van de keel of de slokdarm in het bestraalde gebied ligt, kan pijn bij het slikken ontstaan. Uw radiotherapeut kan geneesmiddelen voorschrijven om uw mond, keel en binnenkant van de slokdarm te beschermen. Door de pijn bij het slikken kunt u moeilijker eten.

Adviezen bij eten

In de folder Voeding bij Kanker van KWF Kankerbestrijding staan veel adviezen over hoe u het eten enigszins kunt vergemakkelijken.

Wanneer u zich vaak verslikt, kan er voedsel in uw luchtpijp terechtkomen. Dit kan leiden tot een luchtweginfectie. Een logopedist kan onderzoeken wat de oorzaak van uw slikproblemen en het verslikken is.

Andere adviezen bij slikpijn zijn:

  • Gebruik pijnmedicatie, bij voorkeur paracetamol, als dat nodig is.
  • Bezoek uw tandarts en mondhygiënist.
  • Probeer het risico op ontstekingen te beperken door een goede mondhygiëne. Poets na iedere maaltijd met een zachte tandenborstel en spoel de mond meerdere malen per dag met een zoutsodaoplossing (een theelepel keukenzout en een theelepel soda oplossen in een liter (lauw)water).
  • Reinig eenmaal per dag de ruimten tussen uw tanden en kiezen.
  • Smeer uw lippen in met lippenbalsem.
  • Rook niet.

Alle producten voor 'Stokers, Ragers & Floss'


Bekijk producten (64)

In ons assortiment vindt u tips en adviezen voor klachten die bij de behandeling van kanker kunnen optreden.

Alle producten voor 'Kanker'


Bekijk producten (114)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen