Bijwerkingen chemotherapie

 1. Haaruitval door medicijnen

  Haaruitval door medicijnen

  Cytostatica, ook wel chemotherapie genoemd, staan erom bekend, maar ook andere geneesmiddelen kunnen haaruitval veroorzaken. Goed nieuws is dat het haar na het stoppen met het medicijn vrijwel altijd terugkomt.

  Het is vaak moeilijk een direct verband te leggen tussen haaruitval en geneesmiddelgebruik
  Lees meer »
 2. Schimmelinfecties bij chemotherapie

  Schimmelinfecties bij chemotherapie

  Een behandeling met chemotherapie kan zorgen voor een tijdelijke vermindering van uw weerstand. Hierdoor ben je extra gevoelig voor infecties, zoals een verkoudheid of een blaasontsteking. Ook schimmelinfecties komen vaker voor bij mensen die met chemotherapie worden behandeld.

  Een verhoogde gevoeligheid voor schimmelinfecties in een veel voorkomende bijwerking van chemotherapie
  Lees meer »
 3. Huidproblemen door chemotherapie of bestraling

  Huidproblemen door chemotherapie of bestraling

  Na een behandeling tegen kanker merk je vaak veranderingen op aan de huid. Door een juiste huidverzorging kun je verergering van huidproblemen voorkomen en kan je huid weer (deels) herstellen.

  De gevolgen van chemo of bestraling op de huid

  Wanneer je bent bestraald kan de huid in het bestraalde gebied zijn beschadigd. Ook chemotherapie en andere medicijnen die je hebt gebruikt of nog steeds gebruikt, kunnen de huid beïnvloeden. In veel gevallen is er ook een litteken aanwezig als gevolg van een operatie en kunnen er vochtophopingen (oedeem of seroom) ontstaan.

  Lees meer »
 4. Is kanker te genezen?

  Is kanker te genezen?

  Vooruitgang

  Een vroegtijdig ontdekte kanker die (nog) niet is uitgezaaid, is veel beter te behandelen dan uitgezaaide kanker. Daarnaast is de ene soort beter te behandelen dan de andere soort.

  Jaarlijks wordt veel vooruitgang geboekt in het sneller opsporen en effectiever behandelen van kanker. Onlangs hebben onderzoekers voorspeld dat 90 procent van de kankersoorten over twintig jaar niet meer dodelijk is.

  Lees meer »