Bijwerkingen van bestraling

 1. Huidproblemen door chemotherapie of bestraling

  Huidproblemen door chemotherapie of bestraling

  Na een behandeling tegen kanker merk je vaak veranderingen op aan de huid. Door een juiste huidverzorging kun je verergering van huidproblemen voorkomen en kan je huid weer (deels) herstellen.

  De gevolgen van chemo of bestraling op de huid

  Wanneer je bent bestraald kan de huid in het bestraalde gebied zijn beschadigd. Ook chemotherapie en andere medicijnen die je hebt gebruikt of nog steeds gebruikt, kunnen de huid beïnvloeden. In veel gevallen is er ook een litteken aanwezig als gevolg van een operatie en kunnen er vochtophopingen (oedeem of seroom) ontstaan.

  Lees meer »
 2. Huidbeschadiging door bestraling te voorkomen

  Huidbeschadiging door bestraling te voorkomen

  18 februari 2014. Ernstige huidreacties door bestraling kunnen worden voorkomen door het aanbrengen van een dun transparant siliconenverband op de huid vanaf de eerste dag van de behandeling. Klinisch onderzoek uit Nieuw Zeeland heeft aangetoond dat deze methode tot goede resultaten leidt. De siliconenpleister biedt bescherming tegen de schurende werking van kleding of andere lichaamsdelen. Hierdoor kan de huid herstellen van de beschadiging in een ongestoorde omgeving.

  Huidreacties komen veel voor bij patiënten die worden bestraald en variëren van lichte roodheid tot wonden met symptomen als pijn, een branderig gevoel en jeuk. Hoewel door de jaren heen vele huidverzorgingsproducten zijn getest in klinische studies, is geen ervan tot nu toe in staat gebleken om ernstige huidreacties volledig te voorkomen.

  In het onderzoek werd de pleister vergeleken met een crème, bij 80 vrouwen die vanwege borstkanker werden bestraald. De pleister voorkwam in alle gevallen het ontstaan van vochtige huidschilfering, terwijl dit in een kwart van de gevallen bij de crème wel optrad. Daarnaast werd de ernst van de huidreactie met 92% verminderd.

  Lees meer »
 3. Is kanker te genezen?

  Is kanker te genezen?

  Vooruitgang

  Een vroegtijdig ontdekte kanker die (nog) niet is uitgezaaid, is veel beter te behandelen dan uitgezaaide kanker. Daarnaast is de ene soort beter te behandelen dan de andere soort.

  Jaarlijks wordt veel vooruitgang geboekt in het sneller opsporen en effectiever behandelen van kanker. Onlangs hebben onderzoekers voorspeld dat 90 procent van de kankersoorten over twintig jaar niet meer dodelijk is.

  Lees meer »
 4. Bijwerking van bestraling: Minder zin in seks

  Bijwerking van bestraling: Minder zin in seks

  Over het algemeen heeft bestraling geen invloed op seksueel gebied. Maar emoties en bijwerkingen van de behandeling kunnen er wel voor zorgen dat je minder zin in seks hebt. Soms belemmeren de bijwerkingen van de behandeling de seksualiteit.

  Lees meer »
 5. Plaatselijke bijwerkingen van bestraling

  Plaatselijke bijwerkingen van bestraling

  Helaas is het nauwelijks te voorkomen dat ook gezonde cellen schade oplopen door de bestraling. Hierdoor kun je ook last krijgen van bijwerkingen. Van welke bijwerkingen je last kunt krijgen, hangt sterk samen met het bestraalde gebied.

  Bijwerking: Een droge mond

  Wanneer je wordt bestraald in het hoofd-halsgebied kunnen je speekselklieren worden geraakt. Daardoor zal er minder speeksel worden geproduceerd en kun je last krijgen van een droge mond. De gevolgen van een droge mond kun je beperken met speekselvervangers. Dit zijn speciale vloeistoffen in de vorm van een bevochtigingsgel of -verstuiver.

  Lees meer »
 6. Pijn bij het slikken als bijwerking van bestraling

  Pijn bij het slikken als bijwerking van bestraling

  Als een deel van de keel of de slokdarm in het bestraalde gebied ligt, kan pijn bij het slikken ontstaan. Hier vind je adviezen bij slikpijn.

  Bestraling

  Het doel van bestraling ofwel radiotherapie is het vernietigen van het erfelijk materiaal (DNA) in de kankercellen. Hierdoor kunnen deze kwaadaardige cellen zich niet meer delen en gaan dood. Kankercellen kunnen minder goed tegen straling dan gezonde cellen. Helaas is het nauwelijks te voorkomen dat ook gezonde cellen schade oplopen door de bestraling.

  Als een deel van de keel of de slokdarm in het bestraalde gebied ligt, kan pijn bij het slikken ontstaan. De radiotherapeut kan geneesmiddelen voorschrijven om je mond, keel en binnenkant van de slokdarm te beschermen. Door de pijn bij het slikken kun je moeilijker eten.

  Lees meer »
 7. Bijwerking van bestraling: Verminderd smaak- en reukvermogen

  Bijwerking van bestraling: Verminderd smaak- en reukvermogen

  Tijdens bestraling wordt het erfelijk materiaal (DNA) in de kankercellen vernietigd. Helaas lopen soms ook gezonde cellen schade op. Bestraling in het hoofd-halsgebied kan hierdoor leiden tot het verminderen of zelfs verdwijnen van smaak en reuk.

  Geen trek

  Veel mensen
  Lees meer »
 8. Bijwerking van bestraling: Slijmvorming in mond of keel

  Bijwerking van bestraling: Slijmvorming in mond of keel

  Helaas is het nauwelijks te voorkomen dat ook gezonde cellen schade oplopen door bestraling. Dit kan voor vervelende bijwerkingen zorgen. Zo is een van de klachten na bestraling in het hoofd-halsgebied taai slijm dat moeilijk kan worden weggeslikt en in de keel het gevoel geeft van een afsluitend ‘spinnenweb'.

  Voeding heeft geen invloed

  Voeding is nooit de oorzaak van dit hinderlijke taaie slijm. Ook al hebben veel mensen de indruk dat de slijmklachten na gebruik van melk en suikerrijke producten toenemen. Zoete melkproducten, bijvoorbeeld gewone

  Lees meer »