Bijwerkingen van geneesmiddelen

 1. Bijwerkingen van medicijnen

  Bijwerkingen van medicijnen

  Soms heeft een medicijn een nieuwe, onbedoelde klacht tot gevolg. Dan is er sprake van een bijwerking van het medicijn. Je leest er alles over in dit artikel.

  Bijwerkingen

  Wanneer je een geneesmiddel gaat gebruiken, is het de bedoeling dat je daar beter van wordt. Bij het gebruik van medicijnen kun je echter ook last krijgen van ongewenste effecten; bijwerkingen. Werking en bijwerking kunnen in elkaar overlopen. Een middel tegen hoge bloeddruk bijvoorbeeld kan door de bloeddrukverlaging duizeligheid bij snel opstaan tot gevolg hebben. Maar er zijn ook bijwerkingen die niks met de werking

  Lees meer »
 2. Bewegingsstoornissen door medicijnen

  Bewegingsstoornissen door medicijnen

  Sommige medicijnen kunnen als bijwerking bewegingsstoornissen veroorzaken. Twee signalenstoffen in de hersenen, de neurotransmitters dopamine en acetylcholine, spelen een belangrijke rol hierbij. Wanneer medicijnen de werking van dopamine blokkeren, wordt de afgifte van acetylcholine gestimuleerd. Dit houdt mogelijk verband met het optreden van de bewegingsstoornissen.

  Wat zijn bewegingsstoornissen?

  Bij een bewegingsstoornis is de uitvoering van een beweging die je wilt maken verstoord. Vaak treden hierbij ook ongewilde bewegingen op. Je kunt hierbij denken aan rusteloosheid, beven, murmelen, spiertrekkingen en

  Lees meer »
 3. De invloed van medicijnen op de sportprestatie

  De invloed van medicijnen op de sportprestatie

  Bij een gezonde leefstijl hoort regelmatig bewegen of sporten. Veel mensen die sporten moeten daarnaast geneesmiddelen gebruiken. Deze geneesmiddelen hebben soms een positieve of negatieve invloed op de sportprestatie. In sommige gevallen wordt het gebruik van bepaalde geneesmiddelen zelfs als doping gezien. Voor wedstrijdsporters is het van belang hier rekening mee te houden.

  Met welke medicijnen mag je niet sporten?

  Er zijn geen medicijnen waarbij je niet mag sporten of bewegen. Wel zijn er ziektes waarbij het wordt afgeraden intensief te sporten. Dit geldt bijvoorbeeld voor hart- en vaatziekten.

  Lees meer »
 4. Meldpunt problemen met merkloze medicijnen

  Meldpunt problemen met merkloze medicijnen

  1 september 2014 - De meeste zorgverzekeraars bepalen tegenwoordig welk merkloos geneesmiddel de apotheek aan hun verzekerden moet leveren. Dit doet de verzekering om de kosten voor geneesmiddelen te verlagen. In de praktijk blijkt dat zowel patiënten als apothekers hier nog wel eens problemen door ondervinden. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) start in de tweede week van september een meldactie om deze problemen, het zogenoemde preferentiebeleid, in kaart te brengen.

  Vragenlijst

  Via een vragenlijst op de website www.meldpuntmedicijnen.nl kunnen gebruikers van merkloze geneesmiddelen aangeven of het wisselen van geneesmiddelen omdat dit moest van de zorgverzekeraar tot problemen heeft geleid. De meldactie is niet zozeer bedoeld om te onderzoeken of de wisseling lastig was, maar met name of het heeft geleid tot bijvoorbeeld verkeerd gebruik, een andere werking of bijwerkingen.

  Lees meer »
 5. Is een geneesmiddel de oorzaak van droge ogen?

  Is een geneesmiddel de oorzaak van droge ogen?

  Droge ogen, in medische termen keratoconjunctivitis sicca, is een verschijnsel dat optreedt door het uitdrogen van het oppervlak van het hoornvlies of van het oogbindvlies. Het is een vaak voorkomende aandoening die meestal op middelbare leeftijd begint, vaker bij vrouwen dan bij mannen. Droge ogen kunnen door vele factoren worden veroorzaakt. Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen is een van die factoren.

  Tal van geneesmiddelen kunnen droge ogen als bijwerking veroorzaken
  Lees meer »
 6. Incontinentie door medicijnen

  Incontinentie door medicijnen

  De meeste mensen weten niet dat sommige medicijnen de oorzaak kunnen zijn van incontinentie. Om welke medicijnen het gaat, lees je in dit artikel.

  De volgende geneesmiddelen kunnen aandrangincontinentie als bijwerking hebben:

  • Antiparkinsonmiddelen
  • Antipsychotica
  • Diuretica, met name de sterk vochtafdrijvende lisdiuretica vullen de blaas zeer snel met een verhoogde druk en aandrang tot gevolg.
  • Lithium
  • Slaap- en kalmeringsmiddelen
  Lees meer »
 7. Erectieproblemen door ziekte of medicijnen

  Erectieproblemen door ziekte of medicijnen

  Mannen met een erectiestoornis zijn niet in staat een erectie te krijgen die voldoende stevig is en lang genoeg duurt om geslachtsgemeenschap te hebben. Bij erectiestoornissen is er meestal niet alleen sprake van problemen bij het krijgen van een erectie, maar vaak zijn er ook problemen met lustgevoelens, ejaculatie en orgasme. De meeste mannen hebben weleens problemen met een erectie. Pas wanneer dit vaker gebeurt en langdurig aanhoudt, is er sprake van een erectiestoornis.

  Van de mannen ouder dan 60 jaar heeft ongeveer 40 procent last van erectieproblemen.
  Lees meer »
 8. Problemen in de mond door geneesmiddelen

  Problemen in de mond door geneesmiddelen

  Soms kan het gebruik van een geneesmiddel ongewenste bijwerkingen in de mond veroorzaken. Zoals gaatjes, droge mond, schimmel, smaakstoornissen en een slechte smaak. Lees wat je kunt doen.
   

  Gaatjes in de tanden

  Gaatjes in de tanden is een voorbeeld van een probleem dan kan ontstaan door langdurig suikerhoudende vloeibare medicijnen te gebruiken. Gaatjes kunnen ook ontstaan door medicijnen die een droge mond veroorzaken. In een droge mond vormt tandplak zich sneller dan normaal met gaatjes en

  Lees meer »
 9. Bijwerkingen van reizigersvaccinatie

  Bijwerkingen van reizigersvaccinatie

  Het blijkt dat een op de drie reizigers de geadviseerde vaccinatie niet neemt. Angst voor bijwerkingen is een van de redenen, maar is dat terecht?

  Niet elke opgetreden reactie na vaccinatie komt door het vaccin zelf. Bijwerkingen worden soms ten onrechte toegeschreven aan vaccinatie.
  Lees meer »
 10. Reizigersvaccinatie bij immuunonderdrukking

  Reizigersvaccinatie bij immuunonderdrukking

  Vaccinatie, waaronder vaccinatie tegen reizigersziekten, zet je immuunsysteem aan tot het maken van antistoffen. Sommige andere medicijnen onderdrukken je afweersysteem. Wat betekent dat voor de vaccinatie tegen reizigersziekten?

  Reizigersvaccinatie voor mensen die immuunonderdrukkende medicijnen gebruiken vergt een specialistische begeleiding. Overleg daarom enkele maanden voor je op reis gaat al met de behandeld arts
  Lees meer »
Pagina