Bijwerkingen van medicijnen

Soms heeft een medicijn een nieuwe, onbedoelde klacht tot gevolg. Dan is er sprake van een bijwerking van het medicijn. U leest er alles over in dit artikel.

Bijwerkingen

Wanneer u een geneesmiddel gaat gebruiken, is het de bedoeling dat u daar beter van wordt. Bij het gebruik van medicijnen kunt u echter ook last krijgen van ongewenste effecten; bijwerkingen. Werking en bijwerking kunnen in elkaar overlopen. Een middel tegen hoge bloeddruk bijvoorbeeld kan door de bloeddrukverlaging duizeligheid bij snel opstaan tot gevolg hebben. Maar er zijn ook bijwerkingen die niks met de werking te maken hebben.

Zeldzame en frequent voorkomende bijwerkingen

Elk medicijn heeft zijn eigen, specifieke bijwerkingen. Sommige bijwerkingen zijn heel zeldzaam, andere bijwerkingen komen vaker voor. Voordat een geneesmiddel op de markt komt, wordt het uitgebreid getest. De bijwerkingen waar de gebruikers last van hadden worden hierbij gedocumenteerd. In de bijsluiter kunt u de bijwerkingen vinden, vaak met aanduiding van het percentage  gebruikers bij wie de bijwerking optrad.

Bijwerkingen die vaak voorkomen bij het gebruik van medicijnen zijn maag- en darmklachten (zoals diarree, verstopping en buikpijn), hoofdpijn, duizeligheid  en overgevoeligheid.

Tips om bijwerkingen te voorkomen

 • Lees altijd het etiket en de bijsluiter van tevoren goed door.
 • Volg het inname-advies op.
 • Pas nooit zelf de dosering van een medicijn aan.

Door een correct gebruik van uw medicijn kunt u sommige bijwerkingen voorkomen.

Een bijwerking; wat nu?

 • Hebt u last van een bijwerking? Neem dan altijd contact op met uw arts of apotheker.
 • Van sommige bijwerkingen is bekend dat ze van voorbijgaande aard zijn. Bij andere bijwerkingen kan een advies helpen (bijvoorbeeld het advies ‘Innemen op de bedrand voor het slapengaan’ bij duizeligheid bij opstaan door bloeddrukverlagers).
 • Soms kan de bijwerking met een ander medicijn worden bestreden (bijvoorbeeld: het optreden van verstopping bij het gebruik van opiaten kan worden bestreden met laxeermiddelen).
 • Uw arts kan soms een alternatief medicijn voorschrijven waarbij u hopelijk minder last hebt van bijwerkingen.
 • Wanneer de bijwerking niet te verhelpen is, moet worden afgewogen wat de risico’s van de aandoening zijn versus de ernst van de bijwerking.

Hebt u last van een bijwerking? Neem dan altijd contact op met uw arts of apotheker.

Bijwerkingen melden

Het is mogelijk dat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een medicijn op de markt wordt gebracht. Soms komt een bijwerking pas later aan het licht. Het Bijwerkingen Centrum Lareb verzamelt daarom alle meldingen van bijwerkingen van geneesmiddelen in Nederland. Doordat dit centraal gebeurt wordt het snel opgemerkt wanneer een bijwerking bij een bepaald geneesmiddel opvallend vaak voorkomt.

Meldingen uit de praktijk zijn onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik. Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden bij het Lareb. Niet alleen artsen, apothekers en andere zorgverleners mogen melden. Ook u kunt een bijwerking bij het Lareb melden!

Welke bijwerkingen melden?

U kunt elke bijwerking melden die u de moeite waard vindt, ook wanneer u er niet helemaal zeker van bent of de bijwerking echt door het geneesmiddel veroorzaakt is. Het is vooral belangrijk de volgende bijwerkingen te melden:

 • onbekende bijwerkingen;
 • bijwerkingen van een nieuw geneesmiddel;
 • bijwerkingen bij kinderen;
 • ernstige bijwerkingen (leidend tot (verlenging van) een ziekenhuisopname, blijvende invaliditeit, aangeboren afwijkingen, levensbedreigende situatie of overlijden).

 

Het is daarnaast belangrijk altijd contact op te nemen met uw arts of apotheker als u last hebt van een bijwerking. Stop nooit op eigen initiatief met uw geneesmiddel.

Omgekeerde zwarte driehoek

Op sommige bijsluiters staat een omgekeerde zwarte driehoek met erbij de tekst "Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring". Dit betekent niet dat het medicijn onveilig is. Het gaat dan vaak om medicijnen waarmee minder ervaring is of waarvan er weinig gegevens zijn bij langdurig gebruik, bijvoorbeeld nieuwe medicijnen. Van deze medicijnen is het belangrijk dat u al uw bijwerkingen meldt.

Hoe bijwerkingen melden?

U kunt bijwerkingen melden op www.lareb.nl en bij uw arts of apotheek. Hebt u een apotheekaccount? Dan kunt u uw bijwerking ook handig online via Mijn Geneesmiddelen aan uw apotheek melden.

Meldpunt medicijnen

Wanneer u andere ervaringen (geen bijwerkingen) met een geneesmiddel wilt melden, kunt u terecht bij het Meldpunt Medicijnen van DGV. Hierbij valt te denken aan problemen met de verpakking of bijsluiterteksten.

Risicogroepen

Iedereen kan last krijgen van bijwerkingen, maar er zijn een aantal groepen mensen waarbij extra voorzichtigheid met medicijnen aan te raden is. Dit zijn kinderen, ouderen en vrouwen die zwanger zijn, willen worden of borstvoeding geven.

Medicijnen mogen niet zomaar aan kinderen worden gegeven. Soms zijn de medicijnen ongeschikt voor kinderen, soms is het nog niet zeker dat ze veilig zijn voor kinderen en als ze gebruikt mogen worden moet de dosering worden aangepast aan hun leeftijd of hun lichaamsgewicht.

Ook bij ouderen kunnen aanpassingen in de dosering nodig zijn. Met de leeftijd vermindert de werking van de lever en nieren die de medicijnen uit ons lichaam verwijderen. Hierdoor kan er meer medicijn in het lichaam achterblijven en wordt de kans op bijwerkingen groter. Bovendien gebruiken ouderen vaak meerdere medicijnen, wat het risico op bijwerkingen vergroot.

Wanneer u zwanger bent of wilt worden is het belangrijk dit te melden aan uw arts en apotheker. Sommige medicijnen zijn schadelijk voor het ongeboren kind. Ook wanneer u borstvoeding geeft is het belangrijk stil te staan bij uw medicijngebruik. Sommige medicijnen gaan namelijk over in de borstvoeding en komen zo bij uw kindje terecht.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen