Blessures bij voetbal: de voetbalknie

Voetbal is een veel beoefende teamsport. De meeste voorkomende blessures bij het voetballen zijn de voetbalknie, de liesblessure en knieband letsel. Dit is wat u kunt doen om deze blessures te voorkomen en wat er komt kijken bij een eventuele behandeling .

Vroeger kwam deze blessure vooral voor bij voetballers, daarom is de blessure voetbalknie gaan heten.

De voetbalknie

Vroeger kwam deze blessure vooral voor bij voetballers, daarom is de blessure voetbalknie gaan heten. Het is een scheur in de meniscus. De meniscus is een kraakbeenschijfje, dat in de knie zit en een functie heeft bij het sturen van de gewrichtsbewegingen. Wanneer er een geforceerde draaibeweging in de knie plaatsvindt, kan deze scheuren. Vroeger gebeurde dit vaak bij het voetballen, omdat er toen lange noppen onder de voetbalschoenen zaten. Wanneer het veld een beetje drassig was, zorgde deze noppen voor veel grip in de klei. Soms iets teveel grip: wanneer de voetballer draaide en die voet niet, kwam er erg veel (draai)kracht op de meniscus, hetgeen kon leiden tot een beschadiging. De voetbalknie komt tegenwoordig minder vaak bij voetballers voor, omdat het schoeisel beter is. We zien ook bij niet-voetballers deze blessure. Wanneer er sprake is van het verdraaien van het standbeen, kan een scheurtje in de meniscus het gevolg zijn. Dit kan bijvoorbeeld ook gebeuren, wanneer iemand zich verdraait, wanneer hij/zij uit de auto stapt.

Symptomen:

Allereerst pijn en na enige uren wordt de knie dik. Vaak zien we een instabiliteit: de neiging ‘door de knie te gaan’. Ook kan de knie ‘op slot gaan’ en kan dan niet meer gebogen en gestrekt worden. Wanneer dit laatste gebeurt, laat iemand dan voorzichtig aan het onderbeen trekken, zodat de gewrichtsvlakken wat uit elkaar gaan en dan, altijd voorzichtig, de knie bewegen. De knie zal dan hoogstwaarschijnlijk weer ‘ loskomen’.

Hoe kunt u een voetbalknie voorkomen?

Het ontstaan van de voetbalknie is een draai-trauma, dus een geforceerde draaibeweging, welke schade veroorzaakt. Dit is lastig te voorkomen. Goed schoeisel kan het risico wat verminderen. Een brace of tape zal slechts weinig helpen.

Wat kunt u doen aan een voetbalknie?

Wanneer het vermoeden bestaat dat de meniscus gescheurd is, zal een artroscopie (dan wordt er met een cameraatje in de knie gekeken) uitsluitsel moeten geven. Wanneer hieruit blijkt, dat er een scheurtje in de meniscus zit, zal de chirurg direct het loszittende stukje meniscus wegknippen via de scoop (het instrument, dat in de knie is gebracht om te kijken). De patiënt kan meestal dezelfde dag weer naar huis. Wel zal er nog gerevalideerd moeten worden. Versterking van de bovenbeenspieren en stabiliserende oefeningen zullen onderdeel van het revalidatieprogramma zijn. Dit dient te worden begeleid door een fysiotherapeut

Lees ook

Een ander letsel aan de knie zijn problemen met de kniebanden. Lees meer hier meer over kniebandletsel.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen