Bloedarmoede

 1. Bloedarmoede

  Bloedarmoede

  Bloedarmoede (anemie) betekent niet dat je te weinig bloed hebt. Bij bloedarmoede zijn er te weinig rode bloedcellen in het bloed of werken deze rode bloedcellen niet goed. Om te bepalen of iemand bloedarmoede heeft wordt het hemoglobinegehalte in het bloed gemeten. Hemoglobine (Hb) is een eiwit in de rode bloedcellen dat zuurstof vervoert van de longen naar de rest van het lichaam.

  Wanneer heb ik bloedarmoede?

  Wanneer het Hb lager is dan een bepaalde grens wordt er gesproken over bloedarmoede. Voor mannen is deze grens 8,1 mmol/l, voor vrouwen 7,5 mmol/l en voor zwangeren is het afhankelijk van

  Lees meer »
 2. Cognitieve functies van kinderen en ijzer

  Cognitieve functies van kinderen en ijzer

  7 januari 2014 - Bloedarmoede wordt veroorzaakt door te weinig rode bloedcellen in het bloed. De meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is een tekort aan ijzer. Kinderen in de groei hebben meer behoefte aan ijzer. Daarom komt bloedarmoede bij kinderen ook regelmatig voor.

  Bloedarmoede

  Kinderen met bloedarmoede kunnen verschillende klachten hebben. De bekendste zijn bleek zien, moeheid en lusteloosheid, maar ook een verminderde mogelijkheid tot inspanning, hartkloppingen en duizeligheid kunnen het gevolg zijn. IJzer levert een bijdrage aan de ontwikkeling van cognitieve functies van kinderen.

  Met een gezonde en complete voeding is de kans op een ijzertekort klein. Vooral in vlees en vis zit veel goed opneembaar ijzer. “Toch blijkt dat veel kinderen niet alle voedingsstoffen die ze nodig hebben in voldoende mate binnenkrijgen”, zegt Jos Lüers, apotheker bij “Gerichte aanvulling van ijzer of een multivitamine voor kinderen die ook ijzer bevat, kan bloedarmoede voorkomen. Zeker bij moeilijke eters kan dit gezondheidsklachten verminderen”, luidt het advies van de apotheker.

  Bron:

  Low M, Farrell A, et al., Effects of daily iron supplementation

  Lees meer »