Bloedarmoede

Bloedarmoede (anemie) betekent niet dat u te weinig bloed hebt. Bij bloedarmoede zijn er te weinig rode bloedcellen in het bloed of werken deze rode bloedcellen niet goed. Om te bepalen of iemand bloedarmoede heeft wordt het hemoglobinegehalte in het bloed gemeten. Hemoglobine (Hb) is een eiwit in de rode bloedcellen dat zuurstof vervoert van de longen naar de rest van het lichaam.

Wanneer heb ik bloedarmoede?

Wanneer het Hb lager is dan een bepaalde grens wordt er gesproken over bloedarmoede. Voor mannen is deze grens 8,1 mmol/l, voor vrouwen 7,5 mmol/l en voor zwangeren is het afhankelijk van de zwangerschapsduur (tussen de 7,1 en 6,3 mmol/l). Kinderen tussen zes maanden en zes jaar hebben bloedarmoede wanneer het Hb lager is dan 6,8 mmol/l. Vanaf zes tot veertien jaar wordt een grens van 7,5 mmol/l aangehouden.

Klachten bij bloedarmoede

  • moe en zwak;
  • snel kortademig bij inspanning;
  • duizelig;
  • neiging tot flauw vallen;
  • hartkloppingen;
  • zweten;
  • hoofdpijn;
  • oorsuizen;
  • bleekheid (pas bij ernstige bloedarmoede).

De klachten bij bloedarmoede ontstaan doordat het bloed minder zuurstof door het lichaam vervoert.

Oorzaak 1; een tekort aan ijzer

De meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is ijzertekort. IJzer is een onmisbaar onderdeel van hemoglobine. IJzergebreksanemie kan het gevolg zijn van bloedverlies, een verhoogde behoefte aan ijzer (door bijvoorbeeld zwangerschap of groei), ondervoeding of een maagdarmaandoening waardoor ijzer niet goed uit de voeding wordt opgenomen. IJzergebreksanemie komt het meest voor bij vrouwen door menstrueel bloedverlies.

Een tekort aan ijzer voorkomen

Om een tekort aan ijzer te voorkomen is het belangrijk gezond en gevarieerd te eten. IJzer zit veel in vlees, volkorenbrood, peulvruchten, noten, gedroogd fruit, donkergroene bladgroenten, broccoli en sperziebonen. Ook kabeljauw, haring, sardines, garnalen, mosselen en oesters zijn rijk aan ijzer.

De opname van ijzer wordt verbeterd door vitamine C. Koffie, thee of melk drinken bij het eten vermindert de opname van ijzer.

Tip; Drink een glaasje sinaasappelsap bij het eten.

Geneesmiddelen bij een ijzertekort

Bij een ijzertekort worden ijzertabletten voorgeschreven. Deze tabletten moeten dagelijks gedurende een aantal maanden worden ingenomen om het tekort aan ijzer aan te vullen.

Een bekend neveneffect van deze tabletten is dat ze uw ontlasting zwart kunnen kleuren. Dit is niet erg.

Wanneer u last krijgt van maagdarmklachten door de ijzertabletten (maagpijn, misselijkheid, diarree of verstopping) kunt u de ijzertabletten in plaats van voor de maaltijd beter vlak na het eten innemen.

Let op wanneer u een antacidum (medicijn dat maagzuur neutraliseert) of calciumpreparaat gebruikt. Wanneer deze gelijktijdig met het ijzer worden ingenomen wordt de opname van ijzer verminderd. Vraag uw apotheker hoe u deze combinatie het best kunt innemen.

Alle producten voor 'ijzersupplementen'

Bekijk alle producten >

Oorzaak 2; een tekort aan vitamine B12

Bloedarmoede door een tekort aan vitamine B12 komt meestal door een ziekte aan de maag of darmen waardoor vitamine B12 minder wordt opgenomen. De oorzaak kan ook in  voeding of medicijngebruik liggen. Vegetariërs, veganisten, alcoholisten of mensen die weinig eten lopen risico op een tekort aan vitamine B12. Gebruik van maagzuurremmers en metformine kan op den duur tot een vitamine B12 tekort leiden.

 

Suppletie

Bij bloedarmoede door een laag vitamine B12 wordt dagelijks  een tablet van 1000 microgram vitamine B12 (cyanocobalamine) aangeraden. Deze zijn vrij verkrijgbaar en worden niet vergoed.

Bij ernstige klachten zijn injecties met vitamine B12 (hydroxocobalamine) nodig om snel een normaal vitamine B12 te krijgen.

Oorzaak 3: een tekort aan foliumzuur (vitamine B11)

Bloedarmoede door foliumzuurtekort komt vooral door een tekort in de voeding. Mensen die weinig eten en alcoholisten lopen risico op een tekort aan foliumzuur.

Foliumzuur zit veel in: lever, asperges, spinazie, volkorenproducten en peulvruchten.

Suppletie

Bij bloedarmoede door een tekort aan foliumzuur wordt dagelijks een tablet van 0,5 mg foliumzuur aangeraden. Deze zijn vrij verkrijgbaar en worden niet vergoed.

Oorzaak 4; een chronische ziekte

Door een chronische ziekte, zoals reuma, kanker of een chronische infectieziekte kan de aanmaak van hemoglobine verstoord raken. Waarschijnlijk wordt ook de afbraak van de rode bloedcellen versneld.

Oorzaak 5; een erfelijke afwijking

Een erfelijke afwijking in de aanmaak van hemoglobine kan bloedarmoede veroorzaken. De rode bloedcellen kunnen hierdoor minder zuurstof vervoeren en worden sneller afgebroken. Thalassemie en sikkelcelziekte zijn dergelijke afwijkingen. Ze komen meer voor bij mensen uit landen rond de Middellandse zee, Centraal Afrika en Suriname.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen