Bloedarmoede door ijzergebrek tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verbruikt u extra ijzer, onder andere voor de groei van uw baby. Ijzer is onderdeel van hemoglobine (de kleurstof) in de rode bloedcellen. Een tekort aan ijzer betekent minder hemoglobine. De kans op bloedarmoede is dus tijdens een zwangerschap vergroot.

De gevolgen van bloedarmoede tijdens de zwangerschap

Lichte bloedarmoede is niet ernstig voor u of uw kind. Maar door ernstige bloedarmoede kan het bloed minder zuurstof transporteren. U zult meer last krijgen van klachten, loopt meer risico op complicaties rondom de bevalling en uw ongeboren kindje krijgt minder zuurstof. Dit kan leiden tot groeiachterstand en ontwikkelingsstoornissen. Het is dus heel belangrijk dat bloedarmoede wordt opgespoord en behandeld. Tijdens de zwangerschap wordt daarom een aantal maal uw bloed gecontroleerd op bloedarmoede.

Wanneer u bloedarmoede hebt tijdens uw zwangerschap kan dit ertoe leiden dat de ongeboren baby onvoldoende zuurstof krijgt.

Wie lopen extra risico?

  • vrouwen die te weinig ijzer binnenkrijgen via de voeding;
  • zwangere tieners;
  • vrouwen met een nieuwe zwangerschap binnen een jaar na de voorgaande bevalling;
  • een meerlingzwangerschap;
  • zwangeren van niet-Noord-Europese afkomst;
  • zwangere dragers van een erfelijke afwijking in het hemoglobine.

Overige oorzaken van bloedarmoede tijdens de zwangerschap

Een tekort aan ijzer is de meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede tijdens de zwangerschap. Soms is een foliumzuurtekort de oorzaak. In zeldzame gevallen kan een tekort aan vitamine B12 of een erfelijke bloedziekte de oorzaak van de bloedarmoede zijn.

Hoe herkent u bloedarmoede?

Belangrijke signalen van bloedarmoede zijn vermoeidheid en een licht gevoel in het hoofd. Verder kan er sprake zijn van kortademigheid, hartkloppingen, zweten, hoofdpijn, oorsuizen en bleekheid. Door bloed te prikken kan bloedarmoede eenvoudig worden vastgesteld. Dit gebeurt door het hemoglobinegehalte in het bloed (Hb) te bepalen.

Hemoglobinegehalte

Het hemoglobinegehalte in het bloed daalt altijd tijdens een zwangerschap. Tijdens de zwangerschap treedt namelijk verdunning op van het bloed; de hoeveelheid bloedplasma neemt meer toe dan de toename van het aantal rode bloedcellen. De grenswaarden voor bloedarmoede zijn daarom afhankelijk van de zwangerschapsduur en variëren van 7,1 mmol/l in het eerste trimester tot 6,3 mmol/l later in de zwangerschap.

Bloedarmoede voorkomen

U kunt proberen bloedarmoede te voorkomen door tijdens de zwangerschap extra ijzerhoudende producten te eten. Hierbij kunt u denken aan: spinazie, broccoli, sperziebonen, lamsvlees, rood vlees, noten, peulvruchten, appelstroop en volkoren producten. Ook vitaminesupplementen speciaal voor zwangere vrouwen bevatten extra ijzer en dranken zoals Roosvicee Ferro of met ijzer verrijkte vruchtensappen.

Tip

De opname van ijzer wordt verbeterd door vitamine C. Combineer de ijzerrijke producten met producten die vitamine C bevatten, zoals sinaasappelsap en ander fruit. Koffie, thee en melk bij het eten verminderen juist de opname van ijzer.

Alle producten voor 'supplementen tijdens zwangerschap'

Bekijk alle producten >

Bloedarmoede behandelen

Bloedarmoede is meestal eenvoudig te behandelen met ijzertabletten op recept (staalpillen). De belangrijkste bijwerking van deze tabletten is verstopping (obstipatie). Een andere vervelende bijwerking die soms optreedt is misselijkheid. De meeste mensen verdragen staalpillen echter goed. Het is heel normaal dat uw ontlasting tijdens het gebruik van staalpillen donkerder is of zelfs zwart.

Alle producten voor 'Ijzerpreparaten'

Bekijk alle producten >

In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van uw gezin.

Alle producten voor 'Moeder & Kind'


Bekijk producten (1381)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen