Bloeddruk

 1. Zelf bloeddruk meten

  Zelf bloeddruk meten

  Zo begin je thuis met je bloeddruk meten:

  • Gebruik een elektronische bloeddrukmeter met een band die om de bovenarm sluit.
  • Rook een half uur voor de meting niet en drink ook geen koffie. Zorg er verder voor dat je je niet inspant. Ga bijvoorbeeld rustig zitten lezen.
  • Neem plaats op een stoel, zit rechtop en plaats je benen naast elkaar.
   Blijf minimaal vijf minuten rustig zitten, praat niet en meet dan pas je bloeddruk.
  • Schrijf de boven- en de onderdruk op.
  • Blijf rustig zitten en meet na twee minuten de bloeddruk nogmaals.
  • Herhaal de metingen ’s avonds en schrijf opnieuw de boven- en onderdruk op.
  • Noteer dit samen met de dag en het tijdstip van de meting op een lijst of in een bloeddrukdagboek.
  • Doe dit vijf dagen lang en bespreek de uitkomsten met je (huis)arts. Als het meten gelukt is, kun je samen met je arts bepalen hoe vaak het voor jou gewenst is om je bloeddruk te meten.
  • Het is heel normaal dat een bloeddruk niet constant is en gedurende de dag schommelt.

  Redenen om thuis de bloeddruk te meten

  Bij ‘een witte jassen bloeddruk’ is

  Lees meer »
 2. Afvallen en hart en vaten

  Afvallen en hart en vaten

  Wanneer je een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol of suikerziekte hebt, is het belangrijk dat je lichaamsgewicht niet te hoog is. Wanneer dit toch het geval is, heeft afvallen een gunstige invloed op deze risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

  Hoge bloeddruk

  Hoge bloeddruk is geen ziekte, maar geeft wel meer kans op hart- en vaatziekten. Bij hart- en vaatziekten kun je denken aan een hart- of herseninfarct, hartfalen of angina pectoris. Aangetoond is dat een gewichtsvermindering van drie tot negen procent, de bloeddruk met drie mm Hg kan laten dalen. Wanneer je bijvoorbeeld 100 kilogram weegt en je valt af naar 70 kilogram, kan dit tot 30 mm Hg op je bloeddruk schelen. Door gewichtsvermindering is het dus goed mogelijk dat je geen geneesmiddelen voor je hoge bloeddruk meer nodig heeft.

  Lees meer »
 3. Is roken of stress een oorzaak van een hoge bloeddruk?

  Is roken of stress een oorzaak van een hoge bloeddruk?

  Bepaalde leefstijlfactoren zijn van invloed op de bloeddruk. Hoe het zit met roken en stress lees je hier.

  Oorzaak hoge bloeddruk

  Meestal is de oorzaak van een hoge bloeddruk onbekend. Ziekte, erfelijke aanleg en leefstijlfactoren kunnen een rol spelen. Van bepaalde leefstijlfactoren is het bekend dat zij van invloed zijn op de bloeddruk. Overgewicht, inactiviteit en een ongezond voedingspatroon dragen

  Lees meer »
 4. Bewegen met een hoge bloeddruk

  Bewegen met een hoge bloeddruk

  Bewegen is goed voor ons. Beweging heeft een positieve invloed op ons lichaam en onze geest. Door regelmatig te bewegen houd je je gewicht op peil, verminder je stress en verlaag je je bloeddruk. Dit verlaagt de kans op hart- en vaatziekten en een beroerte.

  Is sporten met hoge bloeddruk gevaarlijk?

  Matig intensief bewegen is geen enkel probleem bij een hoge bloeddruk. Heb je een hoge bloeddruk zonder complicaties die voldoende onder controle is, dan kun je ook deelnemen aan intensieve sporten zoals tennis, squash en hardlopen. Tijdens de inspanning zal je bloeddruk oplopen, hoeveel hangt af van

  Lees meer »
 5. Voeding en de bloeddruk

  Voeding en de bloeddruk

  Gezonde voeding is vers en gevarieerd. Eet dagelijks twee ons groenten en twee stuks fruit. Let op het vet. Eet regelmatig vis, maar wees matig met alcohol. Bij een hoge bloeddruk is het ook belangrijk om op de hoeveelheid zout in de voeding te letten.

  Maximaal zes gram per dag

  Beperk de hoeveelheid zout per dag tot zes

  Lees meer »
 6. Wat is een hoge bloeddruk?

  Wat is een hoge bloeddruk?

  Een hoge bloeddruk, ook hypertensie genoemd, is geen ziekte en meestal merk je er niks van dat je het hebt. Wat is het dan wel?

  Hoge bloeddruk

  De druk van het bloed in de bloedvaten is de bloeddruk. Een hoge bloeddruk is een risicofactor: met een hoge bloeddruk heb je meer kans op een hart- en vaatziekte. Een hartaanval, een beroerte of nierschade zijn voorbeelden van hart- en vaatziekten. Meestal is er geen oorzaak voor de hoge bloeddruk te vinden. Wel kunnen drop, zout, alcohol, bepaalde medicijnen en overgewicht de bloeddruk verhogen.

  De bloeddruk wordt uitgedrukt in twee getallen: de bovendruk (als het hart zich samentrekt) en de onderdruk (als het hart zich ontspant). De bloeddruk wisselt voortdurend en daarom zijn er meerdere metingen nodig, verdeeld over een paar maanden. Normaal is de bovendruk lager dan 140 en de onderdruk lager dan 90.

  Lees meer »
 7. Hoge bloeddruk en zwanger worden

  Hoge bloeddruk en zwanger worden

  Voor de zwangerschap

  Hoge bloeddruk die aanwezig is vóór de zwangerschap kan de groei van de foetus verstoren en verhoogt het risico op overlijden van het ongeboren kind. Bovendien loopt een vrouw die al een hoge bloeddruk heeft meer kans op een zwangerschapsvergiftiging. Overleg daarom voordat je zwanger wordt met je arts of je veilig zwanger kunt worden, of dat er eerst medicatie moet worden ingezet om de bloeddruk naar beneden te brengen. Bij een bloeddrukverhoging die al voor de zwangerschap bestaat, zal de huisarts of de verloskundige meestal controle van de zwangerschap door de gynaecoloog adviseren.

  Wanneer je een hoge bloeddruk hebt, overleg dan voordat je zwanger wordt met je arts of je veilig zwanger kunt worden.
  Lees meer »
 8. Hoge bloeddruk door zwangerschap

  Hoge bloeddruk door zwangerschap

  Eén op de tien zwangere vrouwen krijgt last van een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Dit wordt ook wel zwangerschapshypertensie genoemd.

  Zwangerschapshypertensie

  Men spreekt van zwangerschapshypertensie als een vrouw die voor de zwangerschap een normale bloeddruk had, in de tweede helft van de zwangerschap een bloeddruk boven de 90/140 krijgt. Het is niet duidelijk wat de oorzaak is. Het lijkt erop dat aanleg en de ontwikkeling van de placenta in de eerste helft van de zwangerschap hierbij een rol spelen. Zwangerschapshypertensie geneest spontaan na de bevalling. Behalve medicijnen is er verder weinig tegen een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap te doen.
  Lees meer »