Botbreuk

 1. Minder heupfracturen door herstel darmen bij coeliakie

  Minder heupfracturen door herstel darmen bij coeliakie

  23 januari 2014 - Coeliakie is een darmziekte die wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor gluten. De structuur en de capaciteit van de darmen om voedingsstoffen op te nemen veranderen door de ziekte. Bekend is dat mensen met coeliakie door een verminderde opname van onder andere calcium een verhoogde kans op botbreuken hebben.

  Onderzoekers uit New York en Zweden onderzochten een groep van ruim 7000 patiënten met de diagnose coeliakie. Vijf jaar na de diagnose namen ze een biopt van de darmen van de patiënten. Bij 43% van hen bleek nog steeds sprake van atrofie van het darmslijmvlies te zijn. De groep met blijvende darmschade bleek een duidelijk verhoogd risico op een heupfractuur te hebben. Heupfracturen zijn in veel gevallen het gevolg van osteoporose ofwel botontkalking.

  Herstel van de darmen is dus van belang voor mensen met coeliakie. Niet alleen om darmklachten te verminderen, maar ook om het risico op aandoeningen die het gevolg zijn van een verminderde opname van voedingsstoffen te verminderen. Botontkalking is een dergelijk aandoening.

  Lees meer »
 2. Praktische tips bij een gipsverband

  Praktische tips bij een gipsverband

  Een botbreuk wordt vaak behandeld met een (kunststof) gipsverband. Het gips zorgt ervoor dat het aangedane lichaamsdeel rust krijgt en zo weinig mogelijk kan bewegen. Bij een botbreuk houdt het gipsverband de botdelen in een goede stand om zo te laten genezen. Hieronder een aantal praktische tips bij een gipsverband.

  Met gips kun je niet zomaar douchen of zwemmen.
  Lees meer »