Brandend maagzuur

Wanneer maagzuur terugstroomt in de slokdarm geeft dit een brandend gevoel achter het borstbeen en soms ook in de keel; brandend maagzuur. Wat de oorzaken zijn van brandend maagzuur en wat u ertegen kunt doen, leest u in dit artikel.

Oorzaken brandend maagzuur

Onze maaginhoud kan normaal gesproken niet terug de slokdarm in, de spieren tussen de slokdarm en de maag zorgen hiervoor. Door een te hoge druk in de buik en/of slecht werkende sluitspieren kan dit soms wel. Een te hoge druk in de buik kan ontstaan door bijvoorbeeld overgewicht, zwangerschap, plotseling bukken of gaan liggen, het dragen van knellende kleding of een zware maaltijd. De werking van de sluitspieren kan verslechteren door roken, koffie, alcohol, een breuk in het middenrif of bepaalde medicijnen.

Neem contact op met uw arts of apotheker wanneer u denkt dat een van uw geneesmiddelen de oorzaak van uw maagklachten is.

U kunt brandend maagzuur voorkomen met de volgende tips:

 • Draag geen strakke kleding.
 • Ga door de knieĆ«n wanneer u iets wilt oppakken en til geen zware dingen.
 • Eet gezond en beweeg regelmatig.
 • Eet liever vijf of zes kleinere maaltijden in plaats van twee of drie grote per dag.
 • Vermijd voedsel en drank waarvan u weet dat u last krijgt. Bekende boosdoeners zijn vet en sterk gekruid eten, pepermunt, chocola, citrusfruit, koolzuurhoudende drank, koffie en alcohol.
 • Stop met roken.
 • Verhoog bij nachtelijke klachten het hoofdeinde van uw bed ongeveer tien centimeter met klossen of een kussen onder het matras.

Geneesmiddelen tegen brandend maagzuur

Er zijn verschillende geneesmiddelen zonder recept verkrijgbaar tegen brandend maagzuur. Gebruik deze middelen niet langer dan twee weken achter elkaar. Ga langs uw huisarts als de klachten langer dan twee weken aanhouden of als ze verergeren.

Af en toe last? Dan kunt u een maagzuurbinder gebruiken.

Wanneer u af en toe last hebt van brandend maagzuur kunt u een maagzuurbinder (antacidum) gebruiken. Hier zit algeldraat en een magnesiumzout in. Een antacidum neutraliseert het maagzuur snel, het werkt enkele uren en mag meerdere malen per dag worden gebruikt. Deze middelen mag u ook gebruiken tijdens zwangerschap en bij borstvoeding.

De hele dag of vooral 's nachts last? Dan kunt u een maagzuurremmer gebruiken.

Wanneer u de hele dag of vooral 's nachts last hebt van brandend maagzuur, kunt u het beste een maagzuurremmer gebruiken. Er bestaan twee soorten maagzuurremmers. De maagzuurremmer ranitidine is een H2 blokker, de maagzuurremmers omeprazol en pantoprazol zijn protonpompremmers. Deze middelen verminderen allemaal de aanmaak van maagzuur. Bij zelfzorg gaat de voorkeur uit naar ranitidine, protonpompremmers zijn vanwege hun sterke werking 2e keus.

Alle producten voor 'Maagzuur'


Bekijk producten (17)
Last van brandend maagzuur, maagpijn en/of een opgeblazen gevoel? In de volgende gevallen kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts:

Contact opnemen met de huisarts?

 • Wanneer u ouder dan vijftig bent en voor het eerst klachten hebt (in verband met een grotere kans op maag- of slokdarmkanker).
 • Wanneer u in het afgelopen jaar behandeld bent voor een maagzweer.
 • Bij pijn uitstralend naar armen, kaken of rug.
 • Bij pijn in de slokdarm na slikken.
 • Bij braken in combinatie met afvallen of ernstige vermoeidheid.
 • Bij bloedbraken of zwarte ontlasting.
 • Als u uw eet- en leefgewoonten hebt aangepast, al twee weken een middel tegen maagklachten gebruikt en de klachten aanhouden of verergeren.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen