Brandwonden

Een brandwond is een verwonding door invloed van hitte op de huid. De hitte kan letterlijk afkomstig zijn van vuur, maar ook van een hete vloeistof, een heet voorwerp, de zon, elektriciteit of chemicaliën.

Drie gradaties van verbranding

De ernst van de brandwond hangt af van verschillende factoren; de temperatuur van de hittebron, de tijd van inwerking van de hittebron op de huid, de oorzaak van de verbranding, de leeftijd van het slachtoffer en de plaats van de verbranding op het lichaam. Er zijn drie gradaties van verbranding.

Eerstegraads: de huid is roze en/of rood, droog, licht gezwollen en pijnlijk. Er zijn geen blaren of ontvellingen. Deze wonden herstellen binnen enkele dagen.

Tweedegraads: de huid is rood, nat en pijnlijk en er kan sprake zijn van blaarvorming.

Derdegraads: de huid is geelwit of bruin, droog en leerachtig. De brandplek zelf is niet pijnlijk, omdat deze zo diep is dat de zenuwuiteinden in de huid kapot zijn. Wel zit er vaak een pijnlijke tweedegraads wond omheen. Wanneer de huid nog erger is verbrand wordt de wond zwart.

Grootte van verbranding

Niet alleen de diepte van een brandwond, ook de grootte ervan bepaalt de ernst van de brandwond. Wanneer een groot deel van het lichaam verbrand is, kunnen bacteriën gemakkelijk een infectie veroorzaken. Bovendien loopt uit grote brandwonden veel vocht, met het risico op uitdroging van het lichaam. Neem altijd contact op met een arts wanneer een brandwond groter is dan de handpalm van degene die zich gebrand heeft.

De acht regels van de Nederlandse Brandwondenstichting bij verbranding

  1. Koel de wond ongeveer tien minuten, het liefst met lauw, zacht stromend leidingwater.
  2. Koel alleen de wond, om onderkoeling te voorkomen.
  3. Laat eventuele kleding die aan de wond kleeft zitten.
  4. Waarschuw een arts bij blaren, een aangetaste huid of elektrische en chemische verbrandingen.
  5. Smeer niets op een brandwond, dit in verband met gevaar van infectie.
  6. Bedek de wond met steriel verband of een schone doek zodat er geen vuil bij kan komen.
  7. Geef het slachtoffer geen eten of drinken.
  8. Vervoer het slachtoffer, indien mogelijk, zittend.

Blusdeken

Wanneer er sprake is van verbranding door vuur is het belangrijk niet te rennen. Zuurstof wakkert de vlammen aan. Door over de grond te rollen, kunnen de vlammen worden gedoofd. Als er een (blus)deken of een ander stuk stevig, zwaar textiel voor handen is, kan dit gebruikt worden om de vlammen te doven. Doof de vlammen vanaf het gezicht richting de voeten, zodat de vlammen het gezicht niet bereiken.

Producten voor brandwonden

Er zijn diverse producten in de handel zoals brandzalf, koelspray en hydrogelproducten die bruikbaar zijn voor om een eerstegraads verbranding te koelen. Het verschil tussen een eerstegraads verbranding en een tweedegraads brandwond is echter niet altijd duidelijk. Koel daarom een brandwond altijd eerst tien minuten met lauw, zacht stromend leidingwater. Wanneer er geen (kraan)water in de buurt is, gebruik dan een hydrogel product. Raadpleeg altijd een dokter bij twijfel over de ernst van de verbranding.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen