Bronchitis

Wat is bronchitis? Wat is het verschil tussen acute en chronische bronchitis? En wat kunt u zelf doen bij bronchitis?

Wat is bronchitis?

De bronchiën zijn de kleine vertakkingen in uw longen. Deze vertakken zich steeds verder en eindigen in de longblaasjes. De bronchiën zijn van binnen bekleed met slijmvlies. Wanneer de bronchiën ontstoken zijn, gaat het slijmvlies meer slijm produceren. Bij ontstoken bronchiën spreekt men van bronchitis.

Soorten bronchitis

Er worden twee soorten bronchitis onderscheiden, namelijk acute en chronische. Acute bronchitis ontstaat meestal na een verkoudheid of griep en komt jaarlijks bij ruim een half miljoen mensen in Nederland voor. Deze ontsteking gaat na een tijdje weer over. In sommige gevallen wordt acute bronchitis veroorzaakt door een bacterie of gaat het gepaard met een bacteriële infectie. Er wordt dan gesproken van een pneumonie of longontsteking. In deze gevallen kan uw arts een antibioticumkuur voorschrijven.

Bij chronische bronchitis bent u niet eerst grieperig of verkouden geweest. Deze ontsteking is blijvend en wordt niet veroorzaakt door een virus of bacterie, maar meestal door roken. Sommige periodes zijn de klachten heviger dan andere. U kunt bepaalde perioden geen of nauwelijks klachten hebben en soms veel last van slijmvorming en hoesten. Chronische bronchitis valt onder de ziekte COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease ofwel Chronische Obstructieve Longziekte). Onder COPD valt daarnaast ook longemfyseem, waarbij de longblaasjes beschadigd zijn.

Acute bronchitis kan bij longziekten als astma en COPD leiden tot een exacerbatie, een acute verergering van de klachten

Bronchitis

Acute bronchitis - wat gebeurt er in uw longen?

Symptomen van bronchitis

De klachten bij acute en chronische bronchitis komen met elkaar overeen.

Bij acute bronchitis houden de klachten meestal maximaal twee weken aan, terwijl deze bij chronische bronchitis langer kunnen duren en vaker terugkomen of zelfs voortdurend kunnen aanhouden

Bij chronische bronchitis kunnen de symptomen op den duur ook leiden tot vermindering van spierkracht en gewichtsverandering. Bij acute bronchitis komt dit niet voor.

De belangrijkste symptomen zijn:

 • hoesten, vaak met slijmproductie;
 • benauwdheid en/of een drukkend gevoel op de borst;
 • vermoeidheid;
 • kortademigheid en een piepende ademhaling.

Acute bronchitis bij een longziekte

Wanneer u een longziekte als astma of COPD heeft, kunt u ook acute bronchitis krijgen. Uw klachten, zoals benauwdheid en hoesten kunnen dan extra erg zijn. Dit wordt een exacerbatie genoemd. De medicijnen die u gebruikt bij astma of COPD hebben onder andere als doel om exacerbaties zoveel mogelijk te voorkomen. Een exacerbatie kan er namelijk voor zorgen dat uw longen versneld achteruit gaan en kan de kans op een ziekenhuisopname vergroten. Heeft u regelmatig (twee of meer keer per jaar) last van exacerbaties, dan is het raadzaam om met uw arts of apotheker te overleggen of de medicatie die u gebruikt nog wel volstaat.

Wat kunt u zelf doen bij acute bronchitis?

 • Neem voldoende rust.
 • Drink voldoende, vooral als u koorts hebt.
 • Eet gezond.
 • Voorkom irritatie van uw longen. Zorg dat u niet (mee)rookt en gebruik een mondmasker wanneer u wordt blootgesteld aan sterk irriterende geuren, zoals verflucht en sterke lucht van schoonmaakmiddelen.
 • Stomen met warme, vochtige lucht kan helpen. Het maakt het slijm in uw longen losser en verlicht uw klachten.
 • Gebruik een slijmoplossend hoestmiddel, zoals acetylcysteïne.
 • Krijgt u antibiotica? Maak de kuur dan af om te voorkomen dat bacteriën bestand raken tegen het antibioticum.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen