Chemotherapie

 1. De behandeling van borstkanker

  De behandeling van borstkanker

  De behandeling van borstkanker is afhankelijk van het stadium waarin het wordt ontdekt. Chirurgie, bestraling, chemotherapie en hormoontherapie zijn mogelijke behandelopties.

  Chirurgie en bestraling

  Meestal wordt geprobeerd de tumor te verwijderen door middel van een borstamputatie of een borstsparende operatie. Hierbij wordt de tumor operatief verwijderd met een klein deel omringend borstweefsel. Wanneer uitzaaiing naar de lymfe mogelijk is, wordt tijdens de operatie gecontroleerd of zich uitzaaiingen in de schildwachtklier bevinden. Als uit dat onderzoek blijkt dat één of meer schildwachtklier(en) uit de oksel kankercellen bevat(ten), worden meestal álle okselklieren verwijderd.

  Na de operatie vindt meestal ook bestraling plaats. Om de zichtbaarheid van littekens na een operatie te verminderen zijn speciale crèmes, verkrijgbaar. Lingerie en prothesen kunnen bijdragen aan de zelfbewustzijn na een borstoperatie.  

  Lees meer »
 2. Oppassen met voedingssupplementen bij kankertherapie

  Oppassen met voedingssupplementen bij kankertherapie

  4 december 2014 - Veel mensen met kanker zijn erg gemotiveerd om van alles te doen in het belang van hun gezondheid. Gezond eten en bewegen horen daar uiteraard bij, maar veel mensen slikken daarnaast ook aanvullende voedingssupplementen. Deze kunnen de gezondheid echter ook schaden. Onderzoek wijst uit dat het gebruik van supplementen tijdens de kankerbehandeling niet altijd veilig is. Deze middelen kunnen een wisselwerking geven met chemotherapie of bestraling, of kunnen het lichaam voorafgaande aan de operatie beïnvloeden.

  Tien voedingssupplementen

  Tijdens het jaarlijkse Australische oncologencongres van de Clinical Oncology Society of Australia, werd een onderzoek gepresenteerd waaruit bleek dat de tien in Australië meest gebruikte voedingssupplementen allemaal een mogelijke of bewezen wisselwerking vertonen met reguliere kankerbehandelingen.

  De tien voedingssupplementen die in het onderzoek worden genoemd zijn visolie, kurkuma, co-enzym Q10, mariadistel, groene thee, gember, Lactobacillus, zoethout, Astragalus (vlezige hokjespeul) en Reishi
  Lees meer »
 3. Huidproblemen door chemotherapie of bestraling

  Huidproblemen door chemotherapie of bestraling

  Na een behandeling tegen kanker merk je vaak veranderingen op aan de huid. Door een juiste huidverzorging kun je verergering van huidproblemen voorkomen en kan je huid weer (deels) herstellen.

  De gevolgen van chemo of bestraling op de huid

  Wanneer je bent bestraald kan de huid in het bestraalde gebied zijn beschadigd. Ook chemotherapie en andere medicijnen die je hebt gebruikt of nog steeds gebruikt, kunnen de huid beïnvloeden. In veel gevallen is er ook een litteken aanwezig als gevolg van een operatie en kunnen er vochtophopingen (oedeem of seroom) ontstaan.

  Lees meer »
 4. Hoe wordt longkanker behandeld?

  Hoe wordt longkanker behandeld?

  In Nederland wordt de diagnose longkanker jaarlijks bij ruim 11.000 mensen gesteld. De behandeling van longkanker is afhankelijk van het soort longkanker en de aan- of afwezigheid van uitzaaiingen.

  Chirurgie

  De meest gangbare behandelingen zijn chirurgische verwijdering van de tumor, chemotherapie en bestraling. Operaties zijn meestal alleen mogelijk bij niet-kleincellige longkanker die niet uitgezaaid is. Bij kleincellige longkanker is de ziekte meestal zeer uitgebreid, waardoor opereren vrijwel altijd zinloos is.

  Lees meer »
 5. Een droge mond als bijwerking van chemotherapie en bestraling

  Een droge mond als bijwerking van chemotherapie en bestraling

  Bestraling en chemotherapie kunnen een droge mond veroorzaken. Een droge mond is niet alleen vervelend, maar kan ook gaatjes en tandvleesproblemen veroorzaken. Wat je kunt doen, lees je in dit artikel.

  Hoe veroorzaken chemo en bestraling een droge mond?

  Wanneer je wordt bestraald in het hoofd-halsgebied kunnen de speekselklieren worden geraakt. Daardoor zal er minder speeksel worden geproduceerd en kun je last krijgen van een droge mond. Ook chemotherapie kan een droge mond veroorzaken door beschadiging van het slijmvlies en de speekselklieren.

  Lees meer »