Coeliakie

 1. Glutenvrij dieet verhoogt kans op depressie niet

  Glutenvrij dieet verhoogt kans op depressie niet

  11 mei 2015 - Mensen met de chronische darmziekte coeliakie hebben een tweemaal zo grote kans om depressief te worden. Men ging er van uit dat dit mogelijk wordt veroorzaakt door het strikte glutenvrije dieet dat bij deze ziekte gevolgd moet worden. Hierdoor zou een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kunnen ontstaan. Uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum blijkt nu dat het glutenvrije dieet niet de oorzaak van de grotere kans op een depressie is.

  Tryptofaan

  Bij een depressie is er sprake van een verminderde hoeveelheid neurotransmitters in bepaalde gedeelten van de hersenen. Neurotransmitters zijn boodschapperstoffen in de hersenen die zorgen voor de overdracht van signalen van de ene zenuw naar de andere. Neurotransmitters, zoals serotonine, dopamine en noradrenaline

  Lees meer »
 2. Op reis met een glutenintolerantie

  Op reis met een glutenintolerantie

  Wanneer je last hebt van een glutenintolerantie of coeliakie dan weet je waarschijnlijk heel goed wat je wel en niet kunt kopen. Ga je echter met vakantie naar het buitenland, dan vraagt dat wel de nodige voorbereiding. Je wilt immers genieten van de vakantie zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het eten.

  Voorbereidingen

  • Probeer uit te zoeken wat in het land waar je naar toe gaat de gangbare voedingsmiddelen zijn. Zijn er glutenvrije producten te koop en zo ja waar kun je die kopen? Je kunt dit bijvoorbeeld navragen bij de reisorganisatie.
  • Verder is het handig om
  Lees meer »
 3. Gluten in geneesmiddelen

  Gluten in geneesmiddelen

  Sommige geneesmiddelen kunnen overgevoeligheidsreacties veroorzaken bij patiënten met coeliakie. Hoe kom je er achter of in het geneesmiddel dat je gebruikt tarwezetmeel is verwerkt?

  Hulpstoffen in geneesmiddelen

  Vrijwel ieder geneesmiddel bestaat naast de werkzame stof uit een aantal hulpstoffen. Deze farmaceutische hulpstoffen kunnen bijvoorbeeld nodig zijn om de werkzame stof in op te lossen, de houdbaarheid te vergroten of de werkingsduur te beïnvloeden.

  De meest gangbare geneesmiddelvorm, de tablet, bestaat over het algemeen uit een deel werkzame stof (het geneesmiddel), vulmiddel (omdat de tablet anders soms te klein wordt), desintegratiemiddel (om de tablet in de maag uit elkaar te laten vallen) en soms een kleurstof (om tabletten van elkaar te kunnen onderscheiden). Als vulmiddel wordt meestal gekozen voor lactose of cellulose. In sommige gevallen wordt gebruik gemaakt van tarwezetmeel als vulstof.

  Lees meer »
 4. Glutensensitiviteit

  Glutensensitiviteit

  De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor de intolerantie voor gluten die niet-coeliakie gerelateerde glutensensitiviteit (NCGS), of kortweg glutensensitiviteit (GS) wordt genoemd. Gluten worden gezien als de boosdoener van vele klachten. Welke feiten zijn bewezen en wat is nog onbekend en moet glutensensitiviteit worden gezien als een modeverschijnsel of een echte aandoening?

  Wat is gluten en wat doet het?

  Gluten is een eiwit die in vele graansoorten zit, zoals tarwe, rogge, gerst, spelt, teff en haver. Harde tarwe of durum heeft een bijzonder hoog glutengehalte. De meeste pastaproducten worden van deze tarwesoort gemaakt. Gluten is een belangrijk bestanddeel in granenmeel, omdat het elasticiteit en samenhang geeft aan de producten die van het meel gemaakt worden. Bij het broodbakken is het gluten verantwoordelijk voor het vasthouden van het vrijkomende gistingsproduct koolstofdioxide in het deeg, waardoor het brood kan rijzen. In de vegetarische keuken wordt gekookt gluten vanwege zijn stevigheid wel als imitatievlees gebruikt.

  Gluten wordt onderverdeeld in twee groepen eiwitten, de glutenines en de gliadines.

  Lees meer »
 5. Minder heupfracturen door herstel darmen bij coeliakie

  Minder heupfracturen door herstel darmen bij coeliakie

  23 januari 2014 - Coeliakie is een darmziekte die wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor gluten. De structuur en de capaciteit van de darmen om voedingsstoffen op te nemen veranderen door de ziekte. Bekend is dat mensen met coeliakie door een verminderde opname van onder andere calcium een verhoogde kans op botbreuken hebben.

  Onderzoekers uit New York en Zweden onderzochten een groep van ruim 7000 patiënten met de diagnose coeliakie. Vijf jaar na de diagnose namen ze een biopt van de darmen van de patiënten. Bij 43% van hen bleek nog steeds sprake van atrofie van het darmslijmvlies te zijn. De groep met blijvende darmschade bleek een duidelijk verhoogd risico op een heupfractuur te hebben. Heupfracturen zijn in veel gevallen het gevolg van osteoporose ofwel botontkalking.

  Herstel van de darmen is dus van belang voor mensen met coeliakie. Niet alleen om darmklachten te verminderen, maar ook om het risico op aandoeningen die het gevolg zijn van een verminderde opname van voedingsstoffen te verminderen. Botontkalking is een dergelijk aandoening.

  Lees meer »
 6. Coeliakie

  Coeliakie

  Naar schatting heeft 1 op de 100 mensen coeliakie (glutenintolerantie), maar slechts 1 op de 800 weet dat van zichzelf. Hoe kun je coeliakie herkennen? En wat kun je er zelf aan doen?

  Wat is coeliakie?

  Coeliakie (uitspraak: seuliakíe) is de medische term voor glutenintolerantie. Coeliakie is een overgevoeligheid voor gluten. Gluten beschadigen bij mensen met coeliakie de darmwand waardoor er allerlei klachten kunnen optreden en voedingsstoffen minder goed kunnen worden opgenomen. Gluten zijn eiwitten die in verschillende graansoorten zitten, namelijk tarwe, rogge,
  Lees meer »