Condooms

 1. Alles wat je moet weten wanneer je wilt starten met anticonceptie

  Alles wat je moet weten wanneer je wilt starten met anticonceptie

  Meestal beginnen vrouwen met anticonceptie wanneer zij een seksuele relatie krijgen. In Nederland ligt de leeftijd dat meiden voor het eerst seks hebben op ongeveer zestien jaar. Hormonale anticonceptie, zoals de pil, wordt soms ook om andere redenen gebruikt. Bijvoorbeeld om buikkrampen of heftige bloedingen tijdens de menstruatie te verminderen, vanwege acne of om meer controle op de menstruatiecyclus te krijgen.

  Op welke leeftijd mag er worden gestart met de pil?

  Na de eerste menstruatie mag er worden gestart met de pil. Bij heel jonge meisjes kan er beter nog even worden
  Lees meer »
 2. De behandelmogelijkheden van vroegtijdig klaarkomen

  De behandelmogelijkheden van vroegtijdig klaarkomen

  Wat is ejaculatio praecox?

  Er is sprake van vroegtijdig klaarkomen wanneer de zaadlozing sneller komt dan de man of zijn partner wenst. Meestal is dat voor of binnen een minuut nadat de penis in de vagina is gebracht. Wanneer de zaadlozing plaatsvindt voordat het orgasme is bereikt, wordt dit een hypotone ejaculatio praecox genoemd. De ejaculatie is dan meestal verzwakt en de beleving van het orgasme is verminderd. Er kan ook sprake zijn van een te snel bereiken van het orgasme. Dit wordt hypertone ejaculatio praecox genoemd. Dit kan voorkomen na bijvoorbeeld langdurige seksuele onthouding of een te nauwe voorhuid.

  Ejaculatio praecox treedt meestal op in de puberteit. Vijftig procent van de jonge mannen heeft er (weleens) last van en bij een op de vier mislukt de eerste geslachtsgemeenschap omdat ze voor de penetratie in de vagina al een zaadlozing hebben. Ejaculatio praecox kan diverse oorzaken hebben, zoals psychische factoren (faalangst), een schildklieraandoening, neurologische aandoeningen, zoals een CVA (beroerte) of TIA of een infectie aan de urinewegen of prostaat. Er is echter lang niet altijd sprake van een aanwijsbare oorzaak.
  Lees meer »
 3. Veilig vrijen op reis

  Veilig vrijen op reis

  Veilig vrijen op reis

  Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) komen overal ter wereld voor. In sommige gebieden is de kans op een soa groter dan hier in Nederland. In bijvoorbeeld Azië, de voormalige Sovjet-Unie, Afrika, Zuid-Amerika en het Caribische gebied is het aantal mensen met een soa of hiv-infectie veel groter dan bij ons. De kans een soa op te lopen hangt vooral samen met seksuele contacten en het al dan niet gebruiken van condooms.

  Gebruik een condoom

  Uit onderzoek is gebleken dat mensen die alleen reizen en van tevoren niet van plan waren seksuele contacten te hebben tijdens de reis, deze toch vaak wel hebben. Meestal weten ze dan niet zeker of de partner soa-vrij is. Het verstandigst is dan altijd veilig te vrijen! Veilig vrijen is geslachtsgemeenschap, orale seks of anale seks mét condoom.
  Lees meer »
 4. Soa's

  Soa's

  Je leest hier over de volgende soa's: chlamydia, gonnoroe, trichomonas, syfilis, herpes genitales, schaamluis, HPV, genitale wratten, HIV, hepatitis B.

  Lees meer »
 5. Alles wat je wilt weten over condooms

  Alles wat je wilt weten over condooms

  Een condoom is in de eerste plaats een anticonceptivum. Het is bedoeld om zwangerschap te voorkomen doordat het sperma opvangt dat tijdens de geslachtsgemeenschap vrijkomt. Daarnaast beschermen condooms ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen, ook wel SOA’s of geslachtsziekten genoemd, zoals chlamydia, gonorroe en hiv. Condooms kunnen ook gebruikt worden om de geslachtsgemeenschap langer te laten duren.

  Waarvan zijn condooms gemaakt?

  Het meest gangbare materiaal waarvan condooms worden gemaakt is latex. Latex is een natuurrubber waarin ook veel eiwitten zitten. Deze eiwitten kunnen als allergeen werken en bij ongeveer één op de 50 mensen een (huid)allergie veroorzaken. Als alternatief, voor mensen met een latex-allergie, worden er ook condooms van synthetische kunststoffen gemaakt, zoals polyisopreen of polyurethaan. Schapendarmen waarvan van oudsher wel condooms werden gemaakt, worden daar tegenwoordig niet meer voor gebruikt.
  Lees meer »
 6. Zilvercrème voorkomt overdracht HIV virus

  Zilvercrème voorkomt overdracht HIV virus

  3 februari 2014. Een infectie met het HIV virus is dankzij nieuwe geneesmiddelen allang niet meer dodelijk. Om die reden is helaas de angst voor besmetting ook minder geworden. Dit heeft geleid tot méér onveilige seks en een stijging van het aantal besmettingen. Mogelijk biedt een crème met nanodeeltjes zilver hiertegen een effectief nieuw wapen.

  Een onderzoeksteam uit Texas en Mexico ontwikkelde een vaginale crème die in staat bleek de transmissie van het HIV virus in een laboratoriumtest met menselijk weefsel te blokkeren. De zilverdeeltjes in de crème binden aan het eiwit GP120, dat nodig is om het virus te laten binden aan de immuuncel CD4. Het virus kan vervolgens de cel niet meer binnendringen.

  De vinding zal nu worden getest in dierproeven en vervolgens in mensen. Volgens de onderzoekers is het niet onwaarschijnlijk dat de crème ook werkzaam zal zijn tegen andere seksueel overdraagbare virussen, zoals het HPV-virus, dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.

  Lees meer »