Constitutioneel eczeem

 1. Eczeem en erfelijkheid

  Eczeem en erfelijkheid

  Eczeem is een huiduitslag. Er zijn meerdere oorzaken van eczeem; naast omgevingsfactoren spelen ook genetische factoren een rol.

  Constitutioneel eczeem

  Constitutioneel eczeem, ook atopisch eczeem genoemd, is aangeboren; de aanleg voor dit eczeem is genetisch bepaald. De ernst waarmee het optreedt, is echter ook van andere factoren afhankelijk. Voeding, huisstof en huidverzorging kunnen een rol spelen bij eczeemklachten. De meeste mensen met eczeem hebben aanleg voor allergie: het lichaam reageert overgevoelig op bepaalde stoffen en prikkels uit de
  Lees meer »
 2. Wat is eczeem?

  Wat is eczeem?

  Simpel gezegd is eczeem een huiduitslag. Bij eczeem vertoont de huid roodheid, zwelling, schilfers, puistjes, blaasjes, kloofjes of korstjes. Bovendien jeukt de huid in bijna alle gevallen. De aandoening is niet besmettelijk.

  Kinderen en constitutioneel eczeem

  Waarom de een wel eczeem krijgt en de ander niet is onduidelijk. Wel is duidelijk dat de meeste kinderen met eczeem aanleg hebben voor allergie.

  Een vorm van eczeem die veel bij kinderen voorkomt is constitutioneel eczeem. Bij kinderen onder de twee jaar ontstaat dit vooral in het gezicht en op het hoofd; dit laatste heet ook wel dauwworm. Bij baby’s en dreumesen komt eczeem ook veel voor op de ellebogen, knieën en het bovenlichaam. Na het tweede jaar ontstaat eczeem vooral in de elleboog- en knieholten en op de polsen en enkels.

  De klachten bij constitutioneel eczeem nemen in veel gevallen na het dertiende jaar af. De meeste kinderen met constitutioneel eczeem hebben aanleg voor allergie.

  Lees meer »