Contacteczeem door cosmetica

Contacteczeem kan veroorzaakt worden door een contactallergie of door irriterende stoffen die inwerken op de huid. Cosmetica kunnen irriterend werken, maar u kunt er ook echt allergisch voor zijn.

Wat is contacteczeem?

Eczeem is een huiduitslag. De huid is daarbij ontstoken. Bij contacteczeem komt de oorzaak ‘van buitenaf’, door stoffen waarmee u in aanraking komt. Contacteczeem kan veroorzaakt worden door een contactallergie of door irriterende stoffen, zoals oplosmiddelen en zepen die inwerken op de huid. Contacteczeem komt in meer dan 80 procent van de gevallen voor aan de handen.

Irritatie door cosmetica

Ongeveer 90 procent van het contacteczeem door cosmetica wordt veroorzaakt door huidirritatie. Er zijn cosmetica die licht irriterend zijn, zoals shampoo en zeep. Wanneer de huid hiermee vaak in aanraking komt, wordt deze geleidelijk aan ruwer, waarna ten slotte eczeem kan ontstaan. Overmatig contact met water en een lage relatieve luchtvochtigheid kunnen bijdragen aan de irritatie. Een dergelijk eczeem kan iedereen krijgen. Er bestaan geen specifieke testen om deze vorm van contacteczeem aan te tonen.

Ongeveer 90 procent van het contacteczeem door cosmetica wordt veroorzaakt door huidirritatie.

Allergie voor cosmetica

De overige 10 procent van het contacteczeem door cosmetica wordt veroorzaakt door een allergische reactie. Voor diverse cosmeticabestanddelen kan men een allergie ontwikkelen, bijvoorbeeld voor conserveringsmiddelen of geurstoffen. Een contactallergie voor een bepaalde stof wordt opgebouwd. Dat kan heel snel gaan, maar het kan ook jaren duren. Zo kan het dus gebeuren dat u na jarenlang gebruik ineens allergisch wordt voor uw dagcrème. Met behulp van een allergietest kan de stof waarvoor u allergisch bent worden geïdentificeerd.

Alle producten voor 'Gevoelige huid'


Bekijk producten (22)

Wij hebben huidverzorgingsproducten voor de intolerante huid.

Welke cosmetische producten kunnen een allergische reactie veroorzaken?

Met name producten die na het aanbrengen op de huid blijven zitten kunnen allergische reacties veroorzaken. Hierbij kunt u denken aan gezichtscrèmes, body lotions, make-up en schmink, nagellak, parfum en deodorant. Wanneer een cosmetisch product vrijwel direct van de huid wordt weggewassen, bijvoorbeeld zepen, shampoos of douchegels, veroorzaken ze zelden allergische reacties. Het product wordt verdund met water en heeft maar kort contact met de huid. Met name kappers kunnen allergisch worden voor bestanddelen van haarverf en permanentvloeistoffen. Voor hen kan een product als Excipial Protect uitkomst bieden.

Bij een vermoeden van allergisch contacteczeem kan door de dermatoloog getest worden of en voor welke stoffen u allergisch bent.

Wat kunt u zelf doen?

Wanneer u weet waarvoor u allergisch bent kunt u deze stoffen vermijden. Beperk ook zoveel mogelijk het contact met huid-irriterende stoffen. Het beste kunt u parfum- en kleurstofvrije cosmeticaproducten gebruiken. Voor kappers bestaan er speciale producten die de huid beschermen tegen irriterende stoffen en die de huid stimuleren en ondersteunen in het herstelproces. Hierdoor kunnen klachten worden voorkomen.

Antihistaminica onderdrukken de symptomen van uw allergische reactie.

Alle producten voor 'antihistaminica'

Bekijk alle producten >


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen