COPD: afvallen of aankomen?

Een normaal gewicht is belangrijk bij COPD. Lees hier hoe u ongewenst gewichtsverlies voorkomt.

Afvallen of aankomen

Mensen met COPD kunnen net als alle andere mensen te licht zijn, een normaal gewicht hebben of te zwaar zijn. Gewichtsverlies en/of een te laag gewicht komt echter relatief vaak voor bij COPD.

Een gezond gewicht wordt bepaald aan de hand van de Body-Mass Index ofwel BMI. Dit is uw gewicht in kilo’s gedeeld door uw lengte in meters in het kwadraat. Bij een BMI tussen 18,5 en 25 heeft u een normaal gewicht. Een BMI kleiner dan 18,5 duidt op ondergewicht en boven de 25 betekent overgewicht.

Bij mensen met COPD wordt een BMI kleiner dan 21 al beschouwd als ondergewicht.

Gewichtsverlies en/of een te laag gewicht komt relatief vaak voor bij COPD-patiënten.

Ondergewicht en COPD

(Ongewenst) gewichtsverlies komt veel voor bij COPD patiënten. Door benauwdheid kunt u minder goed eten, kauwen is onprettig door de inspanning en eten sluit de luchtweg af. Zo krijgt het lichaam niet voldoende energie binnen. De gevolgen zijn een afname van spierweefsel, gewichtsverlies, een vermindering van de kwaliteit van leven en zelfs een verkorting van de levensduur.

Is u gewicht te laag of verliest u ongewenst gewicht? Raadpleeg dan een diëtiste voor een voedingsadvies op maat. Speciaal voor COPD patiënten die onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgen zijn er drinkvoedingen ontwikkeld. Deze voeding bevat extra eiwitten, energie,  vitamines en mineralen om mogelijke tekorten mee aan te vullen. De opname van het voedsel wordt gestimuleerd door beweging. Wandelen, fietsen op de home trainer, alles is goed voor het lichaam. Door de beweging ontwikkelen uw spieren zich bovendien.

Overgewicht bij COPD

Sommige patiënten met COPD hebben juist overgewicht. Dit komt meestal door gebrek aan beweging of door verkeerde eetgewoontes. Overgewicht is lastig, het zorgt voor extra inspanningen van het lichaam. Heeft u COPD én overgewicht, dan doet u er verstandig aan gewicht te verliezen. Hierdoor zult u zich makkelijker kunnen bewegen en minder klachten hebben.

Overgewicht en toch ondervoed?

Vrij onbekend is dat mensen met overgewicht toch ondervoed kunnen zijn. Ze missen dan een aantal belangrijke bouwstoffen in hun voeding. Ook bij overgewicht is het dus verstandig een diëtiste te raadplegen voor een voedingsadvies. Dit kan ervoor zorgen dat u minder gaat eten, maar toch de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

Alle producten voor 'Afslanken'


Bekijk producten (44)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen