COPD en vermoeidheid

Vermoeidheid is een veel voorkomende klacht bij COPD. Het kan leiden tot een ernstige vermindering van uw kwaliteit van leven. U kunt er gelukkig zelf veel aan doen.

Het ziektebeeld COPD veroorzaakt een aantal kenmerkende klachten. Deze zijn:

  • (ochtend)hoest, met veel slijm opgeven;
  • moeite het slijm op te hoesten;
  • een piepende ademhaling;
  • benauwdheid en kortademigheid;
  • ongewenst gewichtsverlies;
  • verlies van spierkracht.

Vermoeidheid wordt veroorzaakt door de energie die u verbruikt als gevolg van uw ademhalingsklachten.

Vermoeidheid

Een minder kenmerkende klacht die echter wel bij veel patiënten met COPD voorkomt, is (ernstige) vermoeidheid. De vermoeidheid wordt veroorzaakt door de energie die uw lichaam verbruikt als gevolg van uw ademhalingsklachten. Door de vermoeidheid en de benauwdheid kunt u wellicht niet meer alle dingen doen die u graag zou willen doen. Vermoeidheid kan er ook toe leiden dat u steeds minder actief bent, somber wordt en uw sociale leven steeds beperkter. Hierdoor kan uw leven in een neerwaartse spiraal terechtkomen.

Wat te doen tegen vermoeidheid bij COPD?

Omdat vermoeidheid het gevolg is van de verschillende symptomen van COPD kunt u samen met uw behandelaren proberen zoveel mogelijk oorzaken van de vermoeidheid weg te nemen. Door te stoppen met roken verbeteren de hoestklachten en de benauwdheid. Een inspanningsprogramma en ademhalingstraining bij de fysiotherapeut zorgen voor minder benauwdheid en kortademigheid en vergroten uw spierkracht. Tenslotte zorgt goede voeding voor een gezonder lichaamsgewicht en toename van spierkracht.

Aanvullende voeding bij COPD

Aanvullend aan een gezonde voeding kunt u ook drinkvoeding gebruiken die speciaal ontwikkeld is voor COPD patiënten. Deze voeding zit in een klein flesje (125 ml = ongeveer een half frisdrankglas) en bevat extra eiwitten, energie, vitamines en mineralen om mogelijke tekorten in uw voeding mee aan te vullen.

Vitamine D en COPD

Mogelijk speelt ook een tekort aan vitamine D een rol bij ademhalingsproblemen en verlies aan spierkracht bij COPD patiënten. In een onderzoek is aangetoond dat bij patiënten die vitamine D slikten de ademhaling verbeterde, de spierkracht toenam en men langer kon sporten in vergelijking met een groep patiënten die een placebo kreeg. In een ander onderzoek kwamen bij patiënten met een vitamine D tekort minder ernstige verergeringen van de COPD-klachten voor wanneer ze aanvullend vitamine D gebruikten.

De gezondheidsraad adviseert een aanvullende dosis van 20 microgram vitamine D per dag voor iedereen boven de 70 jaar en van 10 microgram vitamine D per dag voor alle vrouwen tussen de 50 en 70 jaar. Valt u niet in deze leeftijdscategorieën maar heeft komt u toch spierkracht tekort dan kan een vitamine D tekort hiervan mogelijk de oorzaak zijn. Overleg met uw huisarts of longarts of het in uw geval zinvol is om het vitamine D gehalte in uw bloed te laten onderzoeken.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen