De behandeling van artrose

Wat artrose is en hoe het wordt behandeld, leest u in dit artikel.

Wat is artrose?

Artrose is een reumatische aandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruitgaat en het zachter en dunner wordt. Het wordt ruw aan het oppervlak en er kunnen scheurtjes in ontstaan. Het ontstaan van dergelijke scheurtjes kan in alle gewrichten gebeuren, maar het komt vooral voor in de nek, onderrug, knie, heup, vingers en grote teen. In de volksmond wordt artrose vaak in één adem genoemd met veroudering en slijtage. Er zijn echter ook andere oorzaken. Ook wekt een woord als slijtage de indruk dat er niets aan te doen is. Dat is niet het geval. Genezen is niet mogelijk, maar er is wel degelijk iets aan te doen.

Hulpmiddelen

Reuma kan een belemmering zijn voor het uitvoeren van verschillende dagelijkse handelingen. In ons assortiment vindt u veel verschillende hulpmiddelen die u kunnen helpen. Bijvoorbeeld bij uw persoonlijke verzorging, bij uw hobby of in huis.

Alle producten voor 'Hulpmiddelen'


Bekijk producten (135)

Pijnstilling

Pijnstilling geneest het kraakbeen niet, maar door de pijn te verlichten kunt u zich wel weer beter bewegen en raken andere gewrichten, die niet zijn aangetast door artrose, niet overbelast. Paracetamol is een effectieve en veilige pijnstiller die voor de meeste mensen met artrose voldoende pijnverlichting biedt. Wanneer paracetamol onvoldoende helpt, kunnen ontstekingsremmende pijnstillers worden geprobeerd, zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen. Deze pijnstillers zijn echter niet voor iedereen geschikt. Hebt u een hartaandoening, maagklachten of een verminderde werking van de nieren, gebruikt u meerdere geneesmiddelen of bent u ouder dan zeventig jaar? Overleg dan met uw apotheker of arts of u deze middelen kunt gebruiken.

Paracetamol biedt voor de meeste mensen met artrose voldoende pijnverlichting.

Alle producten voor 'Paracetamol volwassenen'

Bekijk alle producten >

Operatie

Bij artrose kan in bepaalde gevallen het versleten gewricht worden vervangen door een kunstgewricht. Voorbeelden hiervan zijn het heupgewricht en het kniegewricht. Vanwege de beperkte levensduur van een kunstgewricht (ongeveer 15 jaar), wordt deze operatie meestal uitgevoerd bij mensen boven de 65 jaar.

Glucosamine

Glucosamine is een stof die van nature voorkomt in bijna alle weefsels van uw lichaam. Het is een bouwstof van kraakbeen en van stoffen die in de gewrichtsvloeistof voorkomen. In Nederland zijn een aantal glucosamineproducten geregistreerd als niet-receptplichtig geneesmiddel voor de verlichting van de klachten bij milde tot matige artrose van de knie. De resultaten van de onderzoeken die zijn gedaan naar het effect van glucosamine bij artrose zijn wisselend. Bij sommige onderzoeken merkte men een lichte vermindering van de pijn en een lichte verbetering van de beweeglijkheid van het gewricht, bij andere onderzoeken zag men geen effect.

Alle producten voor 'Glucosamine'


Bekijk producten (19)

Smeermiddelen

In sommige gevallen kunt u een gel of crème waarin een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID) is verwerkt op de plek van het ontstoken gewricht smeren. Deze middelen worden door uw huid opgenomen en werken op de plek waar u het smeert. U kunt de producten in principe op elk gewricht gebruiken. De beste effecten van deze gels en crèmes zijn bekend bij artrose aan de handen. In de behandelrichtlijn handartrose voor huisartsen worden ze hiervoor als voorkeursmiddel aanbevolen. Denk dan bijvoorbeeld aan Voltaren emulgel, Advil gel, ibuprofen gel en Tantum.

Alle producten voor 'NSAID's huid'

Bekijk alle producten >

Andere medicijnen

Bij onvoldoende effect van vrij verkrijgbare pijnstillers kan uw arts zwaardere (ontstekingsremmende) pijnstillers op recept voorschrijven. In sommige gewrichten kunnen ontstekingsremmende middelen met een injectie worden ingespoten. De artrose blijft hierdoor bestaan, maar een ontsteking, die meestal het gevolg is van de artrose, wordt hierdoor verminderd.

Braces en inlegzolen

Door artrose kan de stand van de aangedane gewrichten veranderen. Hierdoor kan de artrose verergeren, maar kunnen ook andere gewrichten door een veranderde houding overbelast raken. Om dit te voorkomen kunnen hulpmiddelen als braces en inlegzolen worden gebruikt. Inlegzolen kunnen de pijnklachten verminderen bij mensen met artrose in het enkel- of kniegewricht. Inlegzolen kunnen ook preventief worden gebruikt om gewrichtsslijtage als gevolg van intensief sporten te verminderen. Braces zijn voor vele gewrichten beschikbaar. Tegen pijn door artrose helpen harde braces beter dan elastische braces. Elastische braces bieden echter wel meer bewegingsvrijheid.

Alle producten voor 'Braces & Bandages'


Bekijk producten (196)

Koelen of verwarmen?

Wanneer u last hebt van stijve, pijnlijke en stramme spieren helpt warmte erg goed. Neem bijvoorbeeld bij het opstaan een warme douche. Uw spieren ontspannen hierdoor meestal goed, waardoor de gewrichten minder worden belast. Wat ook kan helpen is gebruik te maken van een warme handdoek, warm bad, sauna of hotpack. Heeft u last van een gezwollen, warm en pijnlijk gewricht, dan is warmte vaak niet prettig. In dit geval is het gewricht ontstoken en is het juist beter om te koelen. Dit kan bijvoorbeeld met een coolpack voor de grotere gewrichten en spliterwten uit de diepvries in een boterhamzakje voor de kleinere gewrichten. Koelen zorgt voor vermindering van de zwelling en daarmee de pijn. Zorg ervoor dat u nooit langer dan twintig minuten koelt en leg het ijs nooit rechtstreeks op uw huid.

Alle producten voor 'Hot/Cold packs'


Bekijk producten (7)

Blijf (verantwoord) in beweging!

Bij artrose is het belangrijk om te blijven bewegen. Hierdoor blijven uw spieren en gewrichten soepeler en wordt pijn voorkomen. Let er echter wel op dat u het aangedane gewricht niet overbelast. Een oefen- of fysiotherapeut kan u helpen uw gewrichten soepel te houden en uw spieren te trainen. Ook leert u een goede lichaamshouding aan en leert u om te gaan met uw pijn.

Alle producten voor 'Oefenmaterialen'


Bekijk producten (9)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen