De behandeling van borstkanker

De behandeling van borstkanker is afhankelijk van het stadium waarin het wordt ontdekt. Chirurgie, bestraling, chemotherapie en hormoontherapie zijn mogelijke behandelopties.

Chirurgie en bestraling

Meestal wordt geprobeerd de tumor te verwijderen door middel van een borstamputatie of een borstsparende operatie. Hierbij wordt de tumor operatief verwijderd met een klein deel omringend borstweefsel. Wanneer uitzaaiing naar de lymfe mogelijk is, wordt tijdens de operatie gecontroleerd of zich uitzaaiingen in de schildwachtklier bevinden. Als uit dat onderzoek blijkt dat één of meer schildwachtklier(en) uit de oksel kankercellen bevat(ten), worden meestal álle okselklieren verwijderd.

Na de operatie vindt meestal ook bestraling plaats. Om de zichtbaarheid van littekens na een operatie te verminderen zijn speciale crèmes, zoals Dermatix, verkrijgbaar. Lingerie en prothesen kunnen bijdragen aan uw zelfbewustzijn na een borstoperatie.  

Chemotherapie

Borstkanker kan ook behandeld worden met chemotherapie. Soms gebeurt dit al voorafgaande aan de operatie om de tumor zo klein mogelijk te maken. Chemotherapie kan ook in plaats van een operatie of ná de operatie worden toegepast om eventueel niet-waarneembare uitzaaiingen te bestrijden. Welke behandeling het meest geschikt is hangt af van het stadium van de borstkanker en de gevoeligheid van de tumorcellen voor de chemotherapie.

Hormonen

Borstkankercellen zijn voor hun groei vaak afhankelijk van de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en/of progesteron. Als dat zo is, wordt de tumor hormoongevoelig genoemd. Hormoongevoelige borstkanker wordt meestal nabehandeld met hormoontherapie die de productie van de geslachtshormonen beperkt of hun werking vermindert. Bij vrouwen die nog niet in de overgang zijn, kan de behandeling bestaan uit het tijdelijk of blijvend uitschakelen van de hormoonproductie van de eierstokken. Door deze behandeling wordt u vervroegd in de overgang gebracht. Houdt u er rekening mee dat overgangsklachten die u kunt krijgen tijdens de hormonale nabehandeling van borstkanker niet met de gangbare hormonale overgangsmedicijnen mogen worden behandeld.

Erfelijke borstkanker

Bij een klein deel van de vrouwen komt erfelijke borstkanker in de familie voor. Dit wordt veroorzaakt door een genmutatie, een aangeboren fout in het DNA. Dragers van deze gemutatie hebben een veel grotere kans op borstkanker en krijgen dit vaak ook al op jonge leeftijd. Bij een vermoeden van erfelijke borstkanker kan er DNA onderzoek worden gedaan. Wanneer de genmutatie wordt aangetoond, kan de behandeling bestaan uit periodiek onderzoek van de borsten en soms van de eierstokken. Ook kan gekozen worden voor het verminderen van het risico door verwijdering van de eierstokken en eileiders. Een andere optie is het preventief verwijderen van beide borsten.

De behandeling van lymfeoedeem

Wanneer bij een borstkankeroperatie uw lymfevaten en lymfeklieren uit de oksel zijn verwijderd, kan dit de afvoer van weefselvocht bemoeilijken. Ongeveer 1 op de 15 vrouwen krijgt na de zogenaamde schildwachtklierprocedure last van een zwelling aan de arm, lymfoedeem genoemd. De kans hierop is groter als de oksel ook nog is bestraald.

Lymfoedeem kan worden behandeld door een gespecialiseerd fysiotherapeut of huidtherapeut. Meestal zal lymfedrainage worden toegepast, een vorm van massage waarbij de afvoer van het vocht wordt verbeterd. Om de doorstroming op gang te houden kunnen er ook zwachteltechnieken, elastische steunverbanden en oefeningen worden toegepast. Een speciale behandelvorm is lymftaping. Hierbij wordt een speciale tape op arm of borstkas aangebracht. Deze zorgt continu voor een betere doorstroming. Er bestaan ook cursussen waarin u zelf kunt leren hoe uw lymftaping toepast.

In ons assortiment vindt u tips en adviezen voor klachten die bij de behandeling van kanker kunnen optreden.

Alle producten voor 'Kanker'


Bekijk producten (110)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen