De behandeling van fibromyalgie

Fibromyalgie betekent letterlijk “pijn in bindweefsel en spieren”. Fibromyalgie komt naar schatting bij 1 tot 2 procent van de bevolking voor, meestal bij vrouwen, en het begint over het algemeen tussen 25- en 40-jarige leeftijd.

Wat is fybromyalgie?

Fibromyalgie betekent letterlijk “pijn in bindweefsel en spieren”. Fibromyalgie komt naar schatting bij 1 tot 2 procent van de bevolking voor, meestal bij vrouwen, en het begint over het algemeen tussen 25- en 40-jarige leeftijd.

De aandoening kenmerkt zich door spierpijn en drukpijnlijke punten verspreid over het lichaam. Dit gaat vaak gepaard met verschillende algemene klachten zoals slaapstoornissen, vermoeidheid, spierstijfheid en hoofdpijn. Fibromyalgie is een andere diagnose dan myalgische encefalomyelitis (ME) of het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Tot nu toe is er niet bekend waardoor de aandoening ontstaat. Het is daardoor lastig fibromyalgie objectief vast te stellen.

Geen ingebeeld ziektebeeld

Veel mensen met fibromyalgie lopen aan tegen onbegrip uit hun omgeving. Omdat de aandoening moeilijk objectief aan te tonen is, wordt vaak gedacht dat het om ingebeelde klachten gaat. Dat is onjuist. Alhoewel de oorzaak onbekend is, zijn er wel degelijk criteria waaraan de klachten van de patiënt moeten voldoen om de diagnose fibromyalgie te kunnen stellen.

Medicijnen bij fibromyalgie

De klachten bij fibromyalgie kunnen verminderen met pijnstillers, matige beweging en rust. Er zijn geen medicijnen om de aandoening te genezen. Als pijnstiller zijn vrij verkrijgbare middelen als paracetamol en NSAID’s zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac geschikt. Pijnvrij worden is bij fibromyalgie heel moeilijk. Pijnstillers kunnen hooguit de scherpe kantjes van uw pijn halen. Bij onvoldoende verbetering kan uw huisarts of reumatoloog soms zwaardere pijnstillers of amitriptyline voorschrijven. Sinds enige tijd wordt soms ook medicinale cannabis gebruikt bij langdurige pijnklachten.

Behandelingsmogelijkheden

De behandeling van fibromyalgie vergt een multidisciplinaire aanpak. Meestal zijn verschillende zorgverleners betrokken bij uw behandeling. Daarnaast kunt u zelf ook veel doen om de klachten van uw ziekte te verminderen.

Leefregels:

  • Blijf bewegen. De meeste fibromyalgiepatiënten gebruiken hun spieren te weinig. Door met mate te sporten, bewegen, tuinieren of andere activiteiten te ondernemen kunnen de ziekteverschijnselen juist verbeteren.
  • Warmte, massage en rekoefeningen. Dit kan een tijdelijke verbetering van de ziekteverschijnselen geven. Pijn en stijfheid worden verlicht, waardoor u makkelijker door kunt gaan met uw normale activiteiten.
  • Goede nachtrust. Voldoende slapen is voor iedereen belangrijk, maar is bij veel patiënten met fibromyalgie een probleem. Ga op regelmatige tijden naar bed en slaap in een frisse, goed geventileerde slaapkamer. Drink voor het slapen gaan geen koffie, thee, cola of alcohol en probeer het gebruik van slaaptabletten te beperken.
  • Vermijd stress. Emoties en psychische problemen verergeren de klachten van fibromyalgie. Professionele begeleiding door een maatschappelijk werker, psycholoog of psychotherapeut behoort tot de standaard multidisciplinaire behandeling van fibromyalgie.

Alle producten voor 'Oefenmaterialen'


Bekijk producten (9)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen