De belangrijkste vormen van huidkanker

In 14 procent van alle nieuw ontdekte gevallen van kanker gaat het om huidkanker. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende kankersoort. Huidkanker kan in verschillende vormen voorkomen.

Actinische Keratose

Actinische Keratose zijn wrat- of korstachtige plekjes op de huid die worden beschouwd als het voorstadium van huidkanker. Deze aandoening valt dus niet onder huidkanker. De plekjes zijn lichtrood tot roodbruin gekleurd met een ruw witgeel oppervlak. Deze plekjes worden veroorzaakt door te sterke blootstelling van de huid aan UV-straling en komen dus voornamelijk voor op plekken die veelvuldig in de zon komen, zoals handrug, oorschelp, gezicht en niet meer behaarde hoofdhuid.

Actinica lotion is een medisch hulpmiddel dat breedsprectrum UV bescherming biedt. Het is ontwikkeld voor mensen die een hoger risico op niet-melanome huidkanker lopen, zoals bij gebruik van immunosuppressie en bij lichtdermatose

Basaalcelcarcinoom

Dit is de minst kwaadaardige vorm van huidkanker. Van de mensen met een basaalcelcarcinoom geneest bijna iedereen. Basaalcelcarcinomen worden niet geregistreerd, de cijfers zijn daarom niet meegenomen in het getal van het aantal mensen dat jaarlijks huidkanker krijgt. Basaalcelcarcinoom ziet er meestal uit als een klein glazig-rood bobbeltje van enkele millimeters groot met wat zichtbare bloedvaatjes erin.

Plaveiselcelcarcinoom

Deze vorm van huidkanker is kwaadaardig met kans op uitzaaiingen. Plaveiselcelcarcinoom ontstaat in de opperhuid en kan als het niet (tijdig) behandeld wordt uitzaaien naar de lymfeklieren en andere organen. De kans op uitzaaiing is groter als het carcinoom zich op de onderlip of het oor bevindt.

Melanoom

Melanoom betekent letterlijk: zwart gezwel. Het ontstaat vaak op de plaats van een moedervlek. Soms ontstaat het uit pigmentcellen in een volstrekt ‘gave’ huid. Melanomen ontstaan dus niet alleen uit moedervlekken. Een melanoom groeit door in de diepere lagen van de huid. Het is de meest levensbedreigende vorm van huidkanker, omdat relatief snel uitzaaiingen ontstaan. Melanomen komen echter minder vaak voor dan basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen