De diagnose prostaatkanker

Kanker aan de prostaat staat op de vijfde plaats van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Bij mannen is het echter de meest voorkomende soort. Jaarlijks krijgen ruim 11.000 Nederlandse mannen de diagnose prostaatkanker.

PSA

Prostaatkanker geeft in een vroeg stadium vrijwel nooit klachten. Een minderheid van de patiënten heeft last van moeilijk kunnen plassen of bloed in de urine. Bij de meeste mannen wordt de diagnose prostaatkanker dan ook vermoed op basis van een verhoogd PSA en/of een afwijkend rectaal toucher. PSA staat voor Prostaat Specifiek Antigeen en is een eiwit dat meer wordt aangemaakt bij een hogere activiteit van de prostaat.

Ontdekken van prostaatkanker

De kans op het ontdekken van prostaatkanker wordt groter bij hogere PSA-waardes. Een “normale” waarde van PSA bestaat echter niet; ook bij gezonde mannen kan de PSA verhoogd zijn. Om die reden worden mannen niet via een bevolkingsonderzoek gescreend op hoge PSA-waarden. Wanneer hieruit een verhoogde PSA-waarde wordt gevonden is vaak veel duurder onderzoek nodig om te bepalen of er wel of geen sprake van prostaatkanker is. Dit leidt ook weer tot veel onnodige ongerustheid, omdat de kans om prostaatkanker te vinden relatief klein is.

De keerzijde is dat een aantal gevallen van prostaatkanker wel tijdig zouden zijn gevonden bij een preventief PSA-onderzoek en hierdoor beter behandelbaar zouden zijn. Wanneer prostaatkanker bij mannen jonger dan 55 jaar in uw familie voorkomt, is er mogelijk sprake van erfelijk prostaatkanker en wordt een periodieke PSA-test wel aanbevolen.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen