De gevolgen van diabetes

Diabetes is een aandoening die na verloop van tijd gevolgen kan hebben in het hele lichaam. De kans op complicaties wordt minder door een goede behandeling.

Hoge bloedsuikers

Zowel bij type 1 als bij type 2 diabetes treden er vaak complicaties op door schade aan bloedvaten en zenuwweefsel. Die schade wordt veroorzaakt door de hoge bloedsuikers. Minstens de helft van de mensen met diabetes krijgt hiermee te maken. Een stabiele bloedsuikerspiegel, een gezonde leefstijl en regelmatige controles helpen om de lichamelijke gevolgen van diabetes te voorkomen.

Hart- en vaatziekten

Door beschadiging van de wanden van de bloedvaten hebben mensen met diabetes een groter risico op hart- en vaatziekten. Voor diabeten is het daarom extra belangrijk andere risico’s voor hart- en vaataandoeningen te verlagen. U kunt beter niet roken, niet te zwaar worden en uw bloeddruk en cholesterol in de gaten houden

Huidproblemen

Door een verminderde doorbloeding, zenuwschade en een verhoogde gevoeligheid voor infecties kunnen er verschillende huidproblemen ontstaan zoals een droge huid, schimmelinfecties of suikerplekken.

Infecties

Door hoge bloedsuikers kan het afweersysteem in de war raken. Er is een grotere kans op ontstekingen van bijvoorbeeld wondjes of van het tandvlees.

Maag- en darmklachten

Door diabetes kunnen de zenuwen in en rond de maag beschadigd raken. Eten wordt dan te langzaam van de maag naar de darmen gestuurd. Een opgeblazen gevoel, misselijkheid, verstopping en diarree kunnen het gevolg zijn. Vaak kunnen de problemen met voedingsadviezen van een diƫtist worden opgelost.

Netvliesbeschadiging

Door aantasting van kleine slagadertjes en haarvaten in het oog beschadigt het netvlies. Er is dan sprake van diabetische retinopathie. Wanneer u diabetes hebt is het belangrijk uw ogen regelmatig door de oogarts te laten controleren.

Nierbeschadiging

De nieren kunnen beschadigd raken door de diabetes en hun werk minder goed doen. Dit heet diabetische nefropathie. Gelukkig komt dit steeds minder vaak voor.

Seksuele problemen

Door schade aan de zenuwen en vernauwde bloedvaatjes heeft ongeveer de helft van de mannen met diabetes erectieproblemen. Ook vrouwen kunnen door de diabetes problemen krijgen. De vagina kan droger en daardoor pijnlijker, of minder gevoelig worden. Bovendien kunnen zowel bij mannen als vrouwen eerder infecties ontstaan.

Voetproblemen

Mensen met diabetes krijgen vaak last van hun voeten. Door beschadiging van de zenuwen in de voeten voelt u minder en hebt u meer kans op wondjes. Bovendien stroomt het bloed door beschadiging van de bloedvaten minder goed naar de voeten en helen de wondjes slecht. Regelmatige controle van de voeten is belangrijk. Behandeling door een pedicure gespecialiseerd in de diabetische voet of een podotherapeut kan nodig zijn.

Zenuwschade

De zenuwen in het lichaam kunnen beschadigd raken. Dit heet neuropathie. Er is dan sprake van tintelingen, gevoelloosheid, pijn, verminderde kracht en evenwicht. Met voldoende beweging en een goede conditie kan neuropathie worden afgeremd.

Kwaliteit van leven van mensen met diabetes

Mensen met diabetes vinden hun kwaliteit van leven vaak slechter dan mensen zonder chronische aandoening. Vooral als naast de diabetes ook nog sprake is van andere lichamelijke aandoeningen zoals hart- en vaatziekten of overgewicht. Het aantal en de ernst van de aandoeningen is bepalend voor de invloed op de kwaliteit van leven. Daarnaast komt depressie vaker voor bij mensen met diabetes; bijna twee maal zo vaak. Ook het hebben van een depressie bepaalt sterk de kwaliteit van leven. Toch zijn er gelukkig ook veel mensen met diabetes die de aandoening goed onder controle hebben en die hun kwaliteit van leven net zo goed beoordelen als andere mensen.

Levensverwachting

Zowel mensen met diabetes type 1 als diabetes type 2 hebben een grotere kans om te overlijden dan mensen zonder diabetes. Veel sterfgevallen zijn het gevolg van complicaties van diabetes, zoals hart- en vaatziekten. Er zijn wel aanwijzingen dat het verlies aan levensverwachting bij mensen met diabetes aan het afnemen is.

In ons assortiment vindt u deskundige informatie over diabetes en bijbehorende producten.

Alle producten voor 'Diabetes'


Bekijk producten (202)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen