De meest voorkomende sportblessures: tenniselleboog

De naam tenniselleboog doet vermoeden dat deze blessure veroorzaakt zou worden door de sport waarnaar deze genoemd is. Vroeger werd deze aandoening, ook bekend onder de naam epicondylitis lateralis, ook vaak gezien bij tennissers die een verkeerde (backhand) techniek hadden. Tegenwoordig zien we de blessure meer bij mensen die veel met de muis van de computer werken. Dus wordt dezelfde blessure nu muisarm genoemd. Inderdaad is de aandoening feitelijk hetzelfde. De oorzaak is een veelvuldig doen van dezelfde, belastende beweging. Ook een ‘vreemde’ beweging, zoals de heg knippen door iemand die dit niet gewend is, kan een pijnlijke elleboog opleveren.

Tegenwoordig zien we de blessure meer bij mensen die veel met de muis van de computer werken.

Symptomen

Bij een tenniselleboog heeft u pijn aan de buitenzijde van de elleboog, op de aanhechting van spieren die zorgen voor de extensie van de pols. Dit is het optillen van de hand, wanneer de handpalm naar beneden gericht is. Het tillen van een object met de handpalm naar boven gericht gaat zonder problemen. Maar wanneer iets getild wordt met de handpalm omlaag gericht volgt een scherpe pijn en zal dat tillen soms gewoon niet gaan. Verder is er niets aan de elleboog te zien. Wanneer er op de aanhechting van de polsheffers gedrukt wordt, is dat pijnlijk.

Hoe kunt u een tenniselleboog of muisarm voorkomen?

Het antwoord ligt voor een deel in de oorzaak: voorkom veelvuldig herhalende bewegingen met de onderarm en/of pols. Bij computerwerk: pauzeer regelmatig! Ergonomische toetsenborden en allerlei pols- en/of elleboog-bandjes beloven veel, maar bieden geen echte oplossing. Het beste advies is dus: luister naar uw lijf en stop op tijd wanneer er irritatie dreigt te ontstaan.

Wat te doen bij een tenniselleboog of muisarm?

In eerste instantie rust. Mogelijk kan het eerder genoemde elleboogbandje iets helpen, maar het is niet zo dat u met zo’n bandje om weer lekker aan de slag kunt. De fysiotherapeut kan iets voor u betekenen. Deze kan speciale Mulligantechnieken toepassen. Hierbij wordt gezocht naar de pijnvrije bewegingswijze. De fysiotherapeut begeleidt de beweging, terwijl u deze zodanig uitvoert dat er geen pijn is. Maar er zijn meerdere mogelijkheden. Ook bijvoorbeeld acupunctuur wordt wel eens ingezet. Wanneer de klacht lang aanhoudt, kan een injectie door uw huisarts soelaas bieden. Vaak wordt gespoten met kenacort, dit is een cocktail van lidocaïne en hydrocortison (prednison). De lidocaïne verdooft direct en de cortison zal het weefsel iets week maken, waardoor de pijn minder zal worden. De pijn dempende werking zal ervoor zorgen dat de beweging weer normaal gaat verlopen. Vaak zullen de klachten niet meer terugkomen. Wanneer dat wel gebeurt kan deze injectie herhaald worden, maar niet te vaak, omdat het bot bij de aanhechting dan wellicht te week wordt en kan beschadigen. Als laatste optie kunt u aan opereren denken. Dit wordt soms gedaan wanneer de klachten na een jaar nog niet weg zijn.

En hoe zit het nu met de tennisarm die echt ontstaan is door het tennissen? De behandeling is hetzelfde. Ter preventie, leer de juiste techniek voor uw backhand aan. Er zijn speciale hulpstukjes om de trillingen van uw tennisracket te reduceren.

Alle producten voor ''

Bekijk alle producten >


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen