De morning-afterpil

Is er iets mis gegaan met het voorbehoedmiddel? Of is er onverhoopt gevreeën zonder? In zulke noodsituaties kan de morning-afterpil gebruikt worden om een zwangerschap te voorkomen. Wat de morning-afterpil precies is en hoe deze werkt leest u hier.

Anticonceptie

De morning-afterpil is niet geschikt als anticonceptiemiddel. Hij is minder betrouwbaar dan de pil of een condoom, hij ontregelt de menstruatiecyclus en is duurder dan voorbehoedmiddelen. Een condoom beschermt bovendien tegen soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen), de morning-afterpil niet. De morning-afterpil is bedoeld als ‘noodpil’. Bijvoorbeeld wanneer het condoom is gescheurd, de anticonceptiepil vergeten is in te nemen (zie het artikel ‘Pil vergeten’) of u met het vrijen verder bent gegaan dan gepland.

De morning-after pil met levonorgestrel

  • Deze morning-afterpil wordt het meest gebruikt. Het kan zonder recept worden gekocht bij de apotheek of drogist.
  • Het is belangrijk deze pil zo snel mogelijk in te nemen; het liefst binnen 12 uur na de onbeschermde seks, maar in ieder geval binnen 72 uur.
  • Hoe eerder de morning-after pil wordt ingenomen, hoe beter hij werkt. De kans op zwangerschap is 0,5 procent wanneer de morning-after pil binnen 12 uur wordt ingenomen, wanneer hij tussen de 12 en 72 uur wordt ingenomen stijgt deze kans tot 2 procent.
  • Wanneer u binnen 3 uur na inname van de morning-after pil hebt overgegeven, neem dan zo snel mogelijk een nieuwe in.
  • Hoe deze pil precies werkt, is niet helemaal bekend. Waarschijnlijk wordt de eisprong uitgesteld of geblokkeerd. 

Morningafterpil met ulipristal

  • Relatief nieuw is de morningafterpil met ulipristal. Het kan zonder recept worden gekocht bij de apotheek of drogist.
  • Deze pil wordt liefst zo spoedig mogelijk na de onbeschermde geslachtsgemeenschap ingenomen, maar in elk geval binnen 5 dagen.
  • Het risico op zwangerschap is 1.4 procent bij innemen binnen 72 uur, tot 120 uur stijgt deze naar 2,1 procent.
  • Wanneer u binnen 3 uur na inname van de morning-after pil hebt overgegeven, neem dan zo snel mogelijk een nieuwe in.
  • Ulipristal remt de eisprong of stelt deze uit.

Overgewicht

Bij vrouwen met een BMI groter dan 30 is de betrouwbaarheid van de morning-afterpil mogelijk verminderd.

Alternatief voor de morning-after pil

Een andere manier om een zwangerschap na onbeschermd vrijen te voorkomen is met het morning-afterspiraaltje. Deze voorkomt dat een bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoeder. Omdat het 6 dagen duurt voordat een bevruchte eicel in de baarmoeder aankomt, kan het morning-afterspiraaltje worden geplaatst tot 5 dagen na de onbeschermde seks. Het morning-afterspiraaltje wordt door de huisarts in de baarmoeder geplaatst. Het kan daar 5 jaar blijven zitten en is dus meteen een langdurige vorm van anticonceptie. De betrouwbaarheid van het morning-afterspiraaltje is groter dan die van de morning-afterpil, namelijk bijna 100 procent.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen