Menopauze of overgang, wat is het precies?

Eén van de meest ingrijpende periodes in het leven van een vrouw is de overgang. Hier vindt u informatie over de overgang en overgangsklachten.

Overgang en menopauze

Er wordt vaak gedacht dat de overgang en menopauze hetzelfde zijn. Dat is niet zo. Het zijn twee verschillende begrippen.

De overgang is de periode in het leven van een vrouw waarin het menstruatiepatroon verandert inclusief de eerste menstruatievrije jaren waarin er nog overgangsklachten optreden. De overgang kan wel 7 tot 10 jaar duren.

De menopauze is alleen de laatste menstruatie. Hiermee wordt dus een moment bedoeld. Deze laatste menstruatie valt meestal in het begin van de tweede helft van de overgang.

Het einde van de overgang is het moment waarop de vrouw geen overgangsklachten meer heeft.

Wat gebeurt er tijdens de overgang?

De oorzaak van de overgang is de dalende hoeveelheid eicellen in de eierstokken. Hierdoor produceren de eierstokken steeds minder oestradiol, een vrouwelijk geslachtshormoon. Het menstruatiepatroon verandert tijdens de overgang en als de eierstokken uiteindelijk geen oestradiol meer aanmaken blijft de menstruatie helemaal uit. De overgang geeft bij vrouwen het einde van hun vruchtbaarheid aan.

Goed door de overgang met onze producten en adviezen.

Alle producten voor 'Overgang'


Bekijk producten (233)

Overgangsklachten

Typische klachten tijdens de overgang hangen rechtstreeks samen met de veranderingen in de hormoonspiegels in het bloed:

 

Daarnaast hebben vrouwen  tijdens de overgang ook vaak last van talloze andere klachten die het gevolg kunnen zijn van de typische overgangsklachten, zoals:

Bijkomende risico's

Naast de klachten die kunnen voorkomen tijdens de overgang, brengt de overgang een aantal risico’s met zich mee. Tijdens en na de overgang wordt het risico op hart- en vaatziekten groter en ook de kans op botontkalking neemt toe na de overgang.

Wanneer begint de overgang?

De overgang begint meestal tussen de 45 en 55 jaar. Meestal duurt deze periode zo’n vijf jaar, maar dit kan variëren van één tot wel tien jaar. Het duurt gemiddeld vier jaar tot de laatste menstruatie geweest is (menopauze).Vrouwen die roken bereiken de menopauze eerder.

De opvliegers kunnen tot enkele jaren na de menopauze voorkomen. 30 tot 40 procent van de vrouwen heeft ze ruim vijf jaar na hun allerlaatste menstruatie nog. Wel blijkt dat de opvliegers in de loop van de tijd minder last geven.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen