De overgang en anticonceptie

De vraag wanneer er gestopt kan worden met de anticonceptiepil wordt ons heel vaak gesteld. Het antwoord is niet eenvoudig te geven. Hoe het precies zit, leest u in dit artikel.

De laatste menstruatie

De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen hun laatste menstruatie hebben (menopauze) en niet meer vruchtbaar zijn, is 51 jaar. Maar pas wanneer een vrouw een jaar niet heeft gemenstrueerd, kan met zekerheid gezegd worden dat het echt de laatste menstruatie is geweest en dat zij niet meer vruchtbaar is.

Wanneer u de pil gebruikt, kan de menopauze echter niet worden vastgesteld. U krijgt dan maandelijks een onttrekkingsbloeding, dat is geen echte menstruatie.

U zult dus eerst moeten stoppen met de pil om te kunnen vaststellen of de menopauze al is geweest.

Stoppen met anticonceptie

De leeftijd van 52 jaar wordt aangehouden als grens waarna met anticonceptie kan worden gestopt. De kans dat u zwanger wordt is dan nog maar heel klein, maar niet nul. Pas wanneer u een jaar niet heeft gemenstrueerd, is het zeker dat u niet meer vruchtbaar bent. Ook wanneer er nog onregelmatig wordt gemenstrueerd is er een kans op zwangerschap. Als u dat risico liever niet aangaat, kunt u beter tot een jaar na de laatste menstruatie een voorbehoedsmiddel blijven gebruiken.

De overgang en de pil

Op latere leeftijd neemt het risico op hart- en vaatzieken en borstkanker toe bij het gebruik van een combinatiepreparaat, zoals de pil. Het is daarom de vraag of gebruik van de pil gewenst is na het vijftigste levensjaar. Dit is een persoonlijk keuze. Zolang u de pil gebruikt krijgt u een maandelijkse bloeding. Stopt u met de pil en de bloedingen blijven weg, dan is het nog onzeker of u echt niet meer vruchtbaar bent totdat de menstruatie langer dan een jaar is weggebleven. In de tussentijd is het verstandig een voorbehoedsmiddel te gebruiken.

Wanneer u ouder dan vijftig bent en de pil gebruikt hebt u een grotere kans op hart- en vaatziekten.

Welk voorbehoedsmiddel tijdens de overgang?

Vanwege de hierboven genoemde risico’s wordt er bij vijftigplussers liever niet een combinatiepreparaat zoals de pil of Nuvaring gebruikt. Een alternatief is dan om een methode te gebruiken die alleen progestageen bevat (bijvoorbeeld de pil met alleen progestageen, een implantaat of het hormoonspiraal) of een niet-hormonale methode (condoom, pessarium of koperspiraal).

Bij gebruik van een methode met alleen progestageen is de postmenopauze niet vast te stellen. De postmenopauze is de periode na de laatste menstruatie (menopauze). Vanaf dan kunt u niet meer zwanger raken.

Tijdens het gebruik van een niet-hormonale anticonceptiemethode kan de postmenopauze wel worden vastgesteld. Een niet-hormonale methode zoals condooms of koperspiraal is daarom het handigst.

Goed door de overgang met onze producten en adviezen.

Alle producten voor 'Overgang'


Bekijk producten (233)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen