De overgang en blaasontstekingen

Na de overgang krijgt één op de tien vrouwen te maken met steeds terugkerende blaasontstekingen. Wat is de reden hiervan en is er wat aan te doen?

Waarom hebt u meer kans op een blaasontsteking na de overgang?

Oestrogenen hebben invloed op de slijmvliezen van de vagina en die van de urinebuis. De slijmvliezen van de vagina produceren na de overgang minder vocht. Dit vocht was door zijn zuurgraad een bescherming tegen schadelijke bacteriën. Ook verdwijnen onder invloed van veranderende hormoonspiegels bij veel vrouwen na de overgang de zogenaamde lactobacillen. Dit zijn van nature voorkomende melkzuurbacteriën die een beschermende werking hebben.

Na de overgang zijn er dus meer schadelijke bacteriën en minder beschermende bacteriën in de vagina. Door de afname van oestrogeen tijdens de overgang is het slijmvlies van de urinebuis dunner geworden. De schadelijke bacteriën kunnen nu dus makkelijker binnendringen, waardoor er eerder een infectie zoals een blaasontsteking kan ontstaan.

Algemene adviezen om blaasontsteking te voorkomen

  • veel drinken;
  • bij aandrang gaan plassen;
  • goed uitplassen;
  • direct na het vrijen gaan plassen.

Profylaxe

Cranberryproducten kunnen soms helpen een blaasontsteking te voorkomen. Wanneer een vrouw per jaar drie of meer blaasontstekingen doormaakt, komt ze in aanmerking voor een profylactische behandeling (behandeling om ziekte te voorkomen) door de huisarts met antibiotica.

Oestrogeen

Bij steeds terugkerende blaasontstekingen na de overgang kan de huisarts ook oestrogeenhormoon voorschrijven in de vorm van vaginaaltabletten of een vaginaalcrème. Oestrogeen in vaginaalcrème heeft de voorkeur; het heeft weinig bijwerkingen plus het herstelt het vaginaslijmvlies. Hierdoor verminderen ook vaginale overgangsklachten als droogheid, een branderig gevoel of pijn bij het vrijen. Overigens kan het wel een aantal weken tot zelfs maanden duren voordat het vaginaslijmvlies hersteld is.

Lactobacillen

Er is recent ook onderzoek gedaan naar het effect van capsules met lactobacillen op het voorkomen van blaasontstekingen. Ze zijn minder effectief dan antibiotica, maar het verschil is niet zo vreselijk groot. Bovendien treedt er bij lactobacillen geen resistentie op, terwijl dat bij antibiotica een groot probleem is. Er zijn heel veel verschillende soorten lactobacillen. Niet alle lactobacillen kunnen zich na inname via de mond in de vagina vermenigvuldigen. Uit onderzoek is gebleken dat o.a. de stammen Lactobacillus rhamnosus GR-1 en Lactobacillus reuteri RC-14 effectief blijken te zijn.

Goed door de overgang met onze producten en adviezen.

Alle producten voor 'Overgang'


Bekijk producten (233)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen