De overgang en hart en vaten

Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer één bij vrouwen. Na de overgang neemt het risico op een hart- of vaatziekte toe. Leef.nl vertelt waarom.

Hart- en vaatziekten

Tot de overgang hebben vrouwen waarschijnlijk hormonale bescherming tegen het ontstaan van hart- en vaatziekten. Na de overgang neemt het risico op een hart- of vaatziekte, zoals een hartinfarct, angina pectoris, hartfalen of een beroerte, toe. Ondanks dat hart- en vaatziekten bij vrouwen vaak later dan bij mannen ontstaan, is het wereldwijd doodsoorzaak nummer één bij vrouwen. Bijna één op de drie Nederlandse vrouwen overlijdt aan een hart- of vaatziekte. Hierbij overlijden vrouwen vaker aan een beroerte of hartfalen en mannen vaker aan een hartinfarct.

Overgang en het risico op een hart- en vaatziekte

Met het ouder worden stijgt het cholesterolgehalte en de bloeddruk. Opvallend is dat vrouwen na de overgang vaak een hoger cholesterolgehalte en een hogere bloeddruk hebben dan voor de overgang. Beiden zijn een risicofactor voor het krijgen van een hart- of vaataandoening. Ook overgewicht is een risicofactor. Tijdens de overgang komen vrouwen vaak in gewicht aan. Na de overgang neemt het risico op een hart- of vaatziekte bij vrouwen dan ook toe. Wanneer u vroeg in de overgang bent gekomen, wees dan extra alert. Laat regelmatig uw bloeddruk meten en uw cholesterolgehalte testen.

Alle producten voor 'Bloeddrukmeter'

Bekijk alle producten >

Een gezonde leefstijl kan het risico op een hart- en vaataandoening aanzienlijk verminderen. Verlaag uw risico door gezond te leven!

Gezond leven

  • Stop met roken. Ook wanneer u al jarenlang rookt heeft dit nog zin. Een half jaar na uw laatste sigaret is het risico op een hart- en vaatziekte al sterk gedaald.
  • Ga voor een gezond gewicht. Overgewicht geeft een grotere kans op hart- en vaatziekten.
  • Beweeg voldoende. Beweging heeft een gunstig effect op andere risicofactoren, zoals een hoog cholesterol, hoge bloeddruk en overgewicht.
  • Voorkom stress. Stress is niet goed voor uw hart en bloedvaten.
  • Hou uw bloeddruk en cholesterolgehalte in de gaten.

Goed door de overgang met de beste producten en adviezen van Leef.nl.

Alle producten voor 'Overgang'


Bekijk producten (347)

Stel een vraag aan onze deskundige

Karin Stronk
Karin is werkzaam als Care for Women specialist. Daarnaast is zij docent verpleegkunde met ruim 30 jaar verpleegkundige ervaring waardoor zij weet wat er speelt op het gebied van vrouwengezondheid. Karin heeft 2 praktijken, in Gouda en Alphen aan den Rijn waar zij vrouwen van alle leeftijden bij uiteenlopende klachten en vragen adviseert en begeleidt. Veel van deze klachten worden veroorzaakt door hormonale schommelingen. Hierbij kun je onder andere denken aan de vele klachten die kunnen horen bij de overgang, PMS maar ook anticonceptiekeuze, menstruatieklachten, zwangerschap en hormonale disbalans door borstkanker.

Uw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen