Depressie en bewegen

De laatste 25 jaar is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van bewegen op depressiviteit. Wat steeds vaker wordt aangetoond is dat runningtherapie en duursporten bij depressie even goed werken als medicatie.

Sporten als medicijn

Het effect van sporten is beter bij acuut depressieve mensen dan bij chronisch depressieve mensen. Twee derde van de deelnemers heeft baat bij runningtherapie.

Totdat het effect van runningtherapie en duursporten op depressie werd bewezen, werd door de World Health Organization cognitieve therapie (gedragstherapie) in combinatie met medicatie als meest effectieve behandeling gezien. Wat de laatste tijd steeds meer wordt aangetoond is dat depressieve mensen die blijven sporten zich op lange termijn beter voelen en dat ze minder last hebben van terugval dan bij behandeling met medicatie.

Om die reden raakt psychomotore therapie (therapie gericht op beweging en lichaamservaring) meer en meer in zwang. In 1991 promoveerde Ruud Bosscher op het proefschrift ‘Runningtherapie bij depressie’. In 2008 kwam het boek ‘Running therapie’ van Bram Bakker (psychiater en auteur) en Simon van Woerkom (fysiotherapeut en runningtherapeut) uit. Dit boek wordt gezien als standaardwerk voor lopers en professionals.

Depressieve mensen die blijven sporten voelen zich op lange termijn beter en hebben minder last van terugval.

Waarom is bewegen effectief tegen een depressie?

  • Afleiding wordt als een van de redenen genoemd voor de effectiviteit van bewegen. Depressieve mensen piekeren vaak over van alles en nog wat. Met sporten worden ze waarschijnlijk afgeleid van hun depressieve omstandigheden.
  • Endorfines; fysiologisch is aangetoond dat er bij inspanning boven een bepaald niveau een verhoogde concentratie van endorfines vrijkomt wat pijnprikkels tegen gaat. Endorfines hebben ook de capaciteit om een plezierig gevoel te geven. Ze worden ook vaak gekoppeld aan het rozige gevoel na inspanning.
  • Het sociale aspect; een voordeel van sporten is dat het over het algemeen met andere mensen gedaan wordt en dat er tijdens het sporten over van alles wordt gesproken behalve over problemen. Mensen die lijden aan depressies trekken zich over het algemeen terug uit sociale situaties, omdat ze zo moe zijn en als ze met anderen praten dan gaat het vaak om wat niet meer gaat of wat nu lastig is. Sporten doorbreekt daarmee ook vaak de vicieuze cirkel waarin depressieve mensen zich bevinden.
  • Zelfs als u alleen sport zullen uw gedachten gericht zijn op de prestatie en wat vaak wordt gezegd is dat het hoofd even leegloopt, waardoor er meer rust komt in hun hoofd.
  • Buitenlucht; Het feit dat veel duursporten juist buiten worden gedaan is ook een factor die de vicieuze cirkel, waarin depressieve mensen zich vaak bevinden, kan doorbreken. Depressieve mensen worden vaak steeds passiever omdat ze zich erg moe voelen of niet (meer) in staat zijn om actief te worden. Hierdoor komen ze steeds minder de deur uit. Om te gaan sporten moeten ze naar buiten. Als de sport ook nog buiten plaats vindt, krijgen ze meer zuurstof binnen, waardoor longen en bloed ook meer verzadig raken met zuurstof en beter werken. Dit komt de lichamelijke en geestelijke gezondheid ten goede.

Een groot deel van de mensen met een depressie heeft op de lange termijn meer baat bij sporten dan bij medicijnen.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen