Het effect van sporten is beter bij acuut depressieve mensen dan bij chronisch depressieve mensen. Twee derde van de deelnemers heeft baat bij runningtherapie.
Totdat het effect van runningtherapie en duursporten op depressie werd bewezen, werd door de World Health Organization cognitieve therapie (gedragstherapie) in combinatie met medicatie als meest effectieve behandeling gezien. Wat de laatste tijd steeds meer wordt aangetoond is dat depressieve mensen die blijven sporten zich op lange termijn beter voelen en dat ze minder last hebben van terugval dan bij behandeling met medicatie.
Om die reden raakt psychomotore therapie (therapie gericht op beweging en lichaamservaring) meer en meer in zwang. In 1991 promoveerde Ruud Bosscher op het proefschrift ‘Runningtherapie bij depressie’. In 2008 kwam het boek ‘Running therapie’ van Bram Bakker (psychiater en auteur) en Simon van Woerkom (fysiotherapeut en runningtherapeut) uit. Dit boek wordt gezien als standaardwerk voor lopers en professionals.
Depressieve mensen die blijven sporten voelen zich op lange termijn beter en hebben minder last van terugval.
Een groot deel van de mensen met een depressie heeft op de lange termijn meer baat bij sporten dan bij medicijnen.
Een moment geduld aub...