Depressie en kinderen

Ook bij kinderen komt depressie voor. Er wordt geschat dat bij peuters één procent depressief is, bij basisschoolleerlingen ongeveer twee procent en van pubers wordt geschat dat drie tot acht procent depressief is.

Gevolgen van depressie bij kinderen

Een depressie heeft bij kinderen vaak invloed op hun sociale leven en hun schoolprestaties. Ze hebben bijvoorbeeld weinig vriendjes en tegenvallende schoolresultaten.

De kans bestaat ook dat de psychosociale ontwikkeling van een kind door een depressie verstoord raakt. Psychosociale ontwikkeling wil zeggen de ontwikkeling van geestelijke vermogens en sociale vaardigheden om goed te kunnen omgaan met mensen en verschillende omstandigheden in het leven. Het is daarom juist bij kinderen belangrijk dat een depressie tijdig wordt herkend en behandeld.

Hoe is een depressie bij een kind te herkennen?

Het kan soms moeilijk zijn een depressie bij kinderen te herkennen. Een depressie uit zich bij kinderen anders dan een depressie bij volwassenen. In plaats van droevig, somber en futloos zijn depressieve kinderen vooral mat, prikkelbaar en druk. Ze denken vaak negatief over zichzelf en kunnen zich snel schuldig en ongeliefd voelen.

Signalen van depressie worden bij kinderen vaak gecamoufleerd door gedragsproblemen, die op het eerste oog niets met depressie te maken hebben. Jongens zijn vaker onhandelbaar, meisjes trekken zich vaker terug.

Symptomen van een depressie bij kinderen:

  • slaapproblemen
  • nachtmerries
  • verlies van eetlust
  • onverklaarbare lichamelijke pijn
  • slechtere schoolprestaties
  • gedragsveranderingen

Wat te doen wanneer u vermoedt dat uw kind depressief is?

Het is het beste om zo vroeg mogelijk professionele hulp in te schakelen. Wanneer een depressie bij kinderen niet op tijd behandeld wordt, kan dit schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen.Dit kan op latere leeftijd gedragsproblemen veroorzaken en de kans op psychiatrische ziekten vergroten. U kunt het beste contact opnemen met de huisarts. Net als bij volwassenen kan een depressie bij kinderen effectief met psychotherapie behandeld worden. In heel ernstige gevallen worden ook wel eens medicijnen voorgeschreven.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen