Diabetes en cholesterol

Diabetes is net als een hoog cholesterolgehalte een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Door de behandeling van diabetes wordt geprobeerd dit risico te verminderen. Of ook het cholesterol wordt behandeld hangt af van alle risicofactoren samen.

Hart- en bloedvaten

De behandeling van diabetes met medicijnen heeft vooral als doel schade aan uw hart- en bloedvaten te voorkomen of te verminderen. Ook een te hoog cholesterol is een risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten, die met medicijnen kan worden behandeld. Vaak wordt er bij diabeten ook een cholesterolverlager voorgeschreven.

Risicoschatting

Of een verhoogd cholesterol wordt behandeld met medicijnen is ook bij diabetes afhankelijk van het totaalplaatje aan risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Dit zijn, naast diabetes en een verhoogd cholesterol: geslacht, leeftijd, roken, hoge bloeddruk, reumatoïde artritis, stress, overgewicht, weinig lichaamsbeweging, ongezonde voeding en het drinken van meer dan twee glazen alcohol per dag.

Uw arts inventariseert uw risicofactoren en maakt vervolgens gebruik van een risicotabel om het risico op hart- en vaatziekten in te schatten. In deze tabel zijn geslacht, leeftijd, roken en bloeddruk opgenomen als risicofactoren opgenomen. Bij de leeftijd van een diabeet wordt bij gebruik van deze tabel 15 jaar opgeteld vanwege een toename in ‘vasculaire leeftijd’ van 15 jaar. Hierdoor komt u veel sneller dan een niet-diabeet in aanmerking voor cholesterolverlagende medicatie. Vanaf de leeftijd van 50 jaar komen bijna alle diabeten in aanmerking voor een cholesterolverlager.

De praktijk

In de praktijk zullen dus veel diabeten in aanmerking komen voor een cholesterolverlager. Wanneer u als vrouw jonger dan 40 diabetes hebt en u niet rookt, krijgt u waarschijnlijk geen cholesterolverlager voorgeschreven. Wanneer u ouder bent, gaan ook de hoogte van uw bloeddruk en cholesterol meespelen in de afweging of er wel of geen cholesterolverlager wordt voorgeschreven.

In ons assortiment vindt u deskundige informatie over diabetes en bijbehorende producten.

Alle producten voor 'Diabetes'


Bekijk producten (193)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen