Tegenwoordig zijn er ontzettend veel douche- en badproducten op de markt. In uiteenlopende winkels kun je terecht voor douchegel, badschuim, badzout, douche- en badolie, badmelk en nog veel meer. Het is soms lastig om een goede keuze te maken. Waar kun je op letten wanneer je  een nieuw product voor onder de douche of in bad koopt?

Wat doen douche- en badproducten eigenlijk?

Iedereen weet dat producten voor onder de douche en in bad ervoor zorgen dat je huid gereinigd wordt. Alles voelt na gebruik weer lekker schoon en fris. Maar wanneer je (te) veel zeep gebruikt, kan dit zorgen voor vermindering van het beschermend laagje op je huid. Dit beschermend laagje is van nature aanwezig. Wanneer dit verdwijnt, door bijvoorbeeld overmatig zeepgebruik, kan dit zorgen voor een droge en geprikkelde huid. Probeer daarom niet vaker dan één keer per dag je lichaam met zeep te wassen.

Waar kan ik op letten bij de aanschaf?

Het is verstandig om van te voren te bedenken wat voor type product je graag wilt gebruiken. Daarnaast kun je kijken welke werking het product heeft. Wil je graag een product dat lekker ruikt? Of juist een product dat geen geur heeft en dus zachter is voor je huid. Een product kan ook een verzorgende werking hebben en dus niet alleen voor het reinigen van de huid bedoeld zijn. Een product voor het lichaam is meestal niet geschikt voor de intieme zones. Wil je toch je intieme zone reinigen? Dan kun je hier beter een product voor aanschaffen zonder irriterende ingrediënten.

De beste tip

De beste tip is om de ingrediëntenlijst van het product te bekijken. Doorgaans geldt dat de ingrediënten die bovenaan de ingrediëntenlijst staan, geconcentreerder zijn dan de ingrediënten die onderaan de lijst staan. Als je een gevoelige huid hebt, of ergens allergisch voor bent is het altijd verstandig om de ingrediëntenlijst te bekijken.

Een aantal ingrediënten die de huid kunnen irriteren:

  • Geurstoffen (fragrance of parfum)
  • Alcohol
  • Extracten van essentiële oliën
  • Kleurstoffen
  • Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

Lees de ingrediëntenlijst

Bij een gevoelige huid kun je het beste de bovengenoemde ingrediënten mijden en op zoek gaan naar een product dat deze stoffen niet bevat. Lees dus voordat je iets koopt altijd grondig de ingrediëntenlijst. Wanneer er hypoallergeen, dermatologisch getest of pH-neutraal op een product vermeld staat, betekent dit niet automatisch dat een product de huid niet zal irriteren. Ook dan is het beter om de fles even om te draaien en de ingrediënten op de achterkant even te bekijken.