Droge mond

 1. Droge ogen en een droge mond door het syndroom van Sjögren

  Droge ogen en een droge mond door het syndroom van Sjögren

  Het syndroom van Sjögren valt onder de reumatische aandoeningen. De meest belastende klachten doen zich echter niet aan spieren of gewrichten voor, maar zijn droge ogen en een droge mond. Het syndroom van Sjögren wordt door deskundigen beschouwd als een auto-immuunziekte. Hierbij keert je immuunsysteem zich tegen jouw eigen lichaam. Als gevolg hiervan raken bij deze ziekte klieren ontstoken. Vaak zijn dit de traan- en speekselklieren, maar ook de klieren in de huid en vagina kunnen worden aangetast.

  Tegen veel klachten die optreden bij het syndroom van Sjögren kun je zelf iets doen
  Lees meer »
 2. Droge mond door geneesmiddelen

  Droge mond door geneesmiddelen

  Gemiddeld produceert een mens bijna anderhalve liter speeksel per dag. Dit wordt gedaan door de speekselklieren die in de mondholte zitten. Sommige geneesmiddelen kunnen een droge mond veroorzaken.

  Droge mond, gevoel of werkelijkheid?

  Het speeksel heeft een aantal belangrijke functies. Het houdt de mond vochtig waardoor het slikken makkelijker wordt. Het bevat enzymen die bijdragen aan de vertering van voedsel en het bevat afweerstoffen die beschermen tegen bacteriën en schimmels en die het tandglazuur gezond houden.

  Bij het begrip 'droge mond' moet onderscheid worden gemaakt tussen het gevoel van een droge mond (dit wordt xerostomie genoemd) en een daadwerkelijk gemeten verminderde speekselproductie, die hyposalivatie wordt genoemd. In de praktijk is het meestal niet goed mogelijk een duidelijk onderscheid te maken tussen dit subjectieve gevoel en een daadwerkelijk verminderde aanmaak van speeksel.

  Lees meer »
 3. Plaatselijke bijwerkingen van bestraling

  Plaatselijke bijwerkingen van bestraling

  Helaas is het nauwelijks te voorkomen dat ook gezonde cellen schade oplopen door de bestraling. Hierdoor kun je ook last krijgen van bijwerkingen. Van welke bijwerkingen je last kunt krijgen, hangt sterk samen met het bestraalde gebied.

  Bijwerking: Een droge mond

  Wanneer je wordt bestraald in het hoofd-halsgebied kunnen je speekselklieren worden geraakt. Daardoor zal er minder speeksel worden geproduceerd en kun je last krijgen van een droge mond. De gevolgen van een droge mond kun je beperken met speekselvervangers. Dit zijn speciale vloeistoffen in de vorm van een bevochtigingsgel of -verstuiver.

  Lees meer »
 4. Een droge mond als bijwerking van chemotherapie en bestraling

  Een droge mond als bijwerking van chemotherapie en bestraling

  Bestraling en chemotherapie kunnen een droge mond veroorzaken. Een droge mond is niet alleen vervelend, maar kan ook gaatjes en tandvleesproblemen veroorzaken. Wat je kunt doen, lees je in dit artikel.

  Hoe veroorzaken chemo en bestraling een droge mond?

  Wanneer je wordt bestraald in het hoofd-halsgebied kunnen de speekselklieren worden geraakt. Daardoor zal er minder speeksel worden geproduceerd en kun je last krijgen van een droge mond. Ook chemotherapie kan een droge mond veroorzaken door beschadiging van het slijmvlies en de speekselklieren.

  Lees meer »