Droge ogen

 1. Droge ogen en een droge mond door het syndroom van Sjögren

  Droge ogen en een droge mond door het syndroom van Sjögren

  Het syndroom van Sjögren valt onder de reumatische aandoeningen. De meest belastende klachten doen zich echter niet aan spieren of gewrichten voor, maar zijn droge ogen en een droge mond. Het syndroom van Sjögren wordt door deskundigen beschouwd als een auto-immuunziekte. Hierbij keert je immuunsysteem zich tegen jouw eigen lichaam. Als gevolg hiervan raken bij deze ziekte klieren ontstoken. Vaak zijn dit de traan- en speekselklieren, maar ook de klieren in de huid en vagina kunnen worden aangetast.

  Tegen veel klachten die optreden bij het syndroom van Sjögren kun je zelf iets doen
  Lees meer »
 2. Bescherm je ogen in de winter

  Bescherm je ogen in de winter

  In de winter ben je gewend jezelf tegen de kou te beschermen met sjaals en dikke kleding. Je huid verzorg je met een vettere crème. Ook je ogen verdienen bescherming in de winter. Droge lucht en een gure wind kunnen zorgen voor branderige en jeukende ogen en wazig zien. Met een aantal simpele tips kun je ook je ogen goed beschermen deze winter.

  Draag een zonnebril

  Alhoewel het zonlicht niet zo intensief is als in de zomer, kan UV-straling de ogen ook in de winter beschadigen. Met name tijdens skiën, snowboarden en andere winterse buitenactiviteiten loop je risico. Niet alleen wordt zonlicht

  Lees meer »
 3. Is een geneesmiddel de oorzaak van droge ogen?

  Is een geneesmiddel de oorzaak van droge ogen?

  Droge ogen, in medische termen keratoconjunctivitis sicca, is een verschijnsel dat optreedt door het uitdrogen van het oppervlak van het hoornvlies of van het oogbindvlies. Het is een vaak voorkomende aandoening die meestal op middelbare leeftijd begint, vaker bij vrouwen dan bij mannen. Droge ogen kunnen door vele factoren worden veroorzaakt. Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen is een van die factoren.

  Tal van geneesmiddelen kunnen droge ogen als bijwerking veroorzaken
  Lees meer »