Sommige mensen met eczeem schamen zich voor hun huid. Ze zijn bang dat anderen het vies of lelijk vinden. Of dat ze denken dat ze besmet kunnen raken, terwijl de aandoening niet besmettelijk is.

Eczeem

Bij eczeem vertoont de huid roodheid, zwelling, schilfers, puistjes, blaasjes, kloofjes of korstjes. Bovendien jeukt de huid in bijna alle gevallen. Hoewel eczeem ongevaarlijk is, kan het je leven flink beïnvloeden.

Praten

Als mensen in je omgeving niet begrijpen wat je hebt, kan dat erg vervelend zijn. Opmerkingen over je huid kunnen je zelfvertrouwen schaden en je gevoel voor eigenwaarde beïnvloeden. Het kan helpen de mensen in je omgeving uit te leggen dat je eczeem hebt en wat dat is. Ook praten met lotgenoten kan prettig zijn. Je kunt onder andere in contact komen met lotgenoten via de Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem of de Huidfederatie.

Schaamte

Wanneer je jezelf schaamt voor je huid kan dit je belemmeren in het dagelijks leven. Het zou kunnen dat je liever niet hebt dat anderen je huid zien en dat je daarom altijd bedekkende kleding draagt, ook wanneer het erg warm is.

Kinderen, schaamte en eczeem

Jonge kinderen kennen nog geen schaamtegevoel. Wanneer je kind eczeem heeft, kun je proberen te voorkomen dat je kind schaamte ontwikkelt door open over de aandoening te praten.

Hulp

Als deze maatregelen niet helpen kun je professionele hulp zoeken. De huisarts of behandelend arts kan je doorverwijzen naar een maatschappelijk werker of psycholoog.

Hier vind je de beste huidverzorgingsproducten, zodat een droge huid voorkomen wordt.

Producten bij eczeem

Wij hebben een uitgebreid assortiment producten die kunnen worden gebruikt bij een rode, gevoelige, beschadigde en schilferende huid zoals bij eczeem. Zo zijn er bijvoorbeeld producten die de jeuk verminderen en de geïrriteerde huid tot rust brengen. Ook is er speciale verbandkleding dat voorkomt dat je aan het eczeem kan krabben. Krabben veregert namelijk het eczeem.

 • De Eczeem Crème van Grahams* is een middel op basis van natuurlijke ingrediënten ter verlichting van eczeem, dermatitis en jeuk. Het is direct jeuk stillend en helpt de huid om te herstellen. Grahams Eczeem Crème is een iets mildere crème dan de Calendulis Plus Crème en daardoor zeer geschikt voor baby’s en kinderen, als ook voor gebruik in het gezicht. Zowel bij kinderen als bij gebruik in het gezicht geldt: gebruik bij voorkeur eerst de olie en vervolgens de crème. Deze Eczeem Crème is gemaakt op basis van natuurlijke ingrediënten, vrij van hormonen en hypo-allergeen.
 • Bepanthen Eczeem Creme* is een cortisonenvrije formule die snelle verzachting van jeuk en het herstel van de huidbarrière combineert en zo je huid helpt om te herstellen en de neiging om te krabben vermindert. Bepanthen Eczeem Crème verlicht effectief jeuk en roodheid bij licht tot matig eczeem. Daarnaast ondersteunt Bepanthen Eczeem Crème het huidherstel bij huidirritaties, zoals eczeem of een allergische reactie. Vochtregulerende stoffen zoals glycerine hydrateren de huid en de speciale lamellaire-lipiden technologie herstelt de huidbarrière tussen eczeemuitbraken door.
 • DermaForte Eczeem crème* helpt bij de behandeling van diverse huidaandoeningen. Kan worden gebruikt bij een rode, gevoelige en schilferende huid zoals bij Eczeem of dauwworm. DermaForte® Eczeem crème vermindert de jeuk en kalmeert de geïrriteerde huid. De crème bevat geen corticosteroïden of antibiotica. De huidvriendelijke samenstelling bevat geen parfum en is geschikt voor de gevoelige huid. Dermatologische testen hebben de werkzaamheid aangetoond, vermindering van de symptomen met 84,6%.

* Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

 1. Bepanthen Eczeem creme
  Bepanthen Eczeem creme 20 gram Cortisonenvrije formule die jeuk en rode huid, veroorzaakt door huidirritaties van de intacte huid, verlicht bij kinderen en volwassenen.
  10,95
  20 gram
 2. Grahams Eczeemcreme
  Grahams Eczeemcreme 75 gram De Eczeemcrème van Grahams is een medisch hulpmiddel op basis van natuurlijke ingrediënten ter verlichting van eczeem.
  24,95
  75 gram
 3. Lucovitaal Eczeem creme
  Lucovitaal Eczeem creme 50 ml DermaForte Eczeem crème vermindert de jeuk en brengt de geïrriteerde huid tot rust.
  12,99 6,50
  50 ml