Een beroerte voorkomen

In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 41.000 mensen een beroerte. Beroerte is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit in Nederland, de tweede doodsoorzaak bij vrouwen en de derde doodsoorzaak bij mannen. Kan een beroerte worden voorkomen?

Wat is een beroerte?

Een ander woord voor beroerte is een Cerebro Vasculair Accident (CVA). Bij een CVA treedt er een plotselinge verstoring op van de doorbloeding van de hersenen. Doordat de hersenen te weinig bloed krijgen ontstaan er uitvalsverschijnselen zoals een verlamd arm of been, een scheve mond, moeite met praten of problemen bij het zien.

Ongeveer 80 procent van de beroertes is een infarct, ongeveer 20 procent is een hersenbloeding.

Verschillende soorten beroertes

 • TIA (transient ischaemic attack); een voorbijgaande verstoring van de bloedtoevoer naar de hersenen. Een TIA duurt enkele minuten tot uren en is meestal binnen een half uur voorbij. Een TIA kan een voorbode zijn van een herseninfarct.
 • Herseninfarct; wanneer een hersenbloedvat blijvend is afgesloten wordt er gesproken van een herseninfarct.
 • Hersenbloeding; door een lek in een hersenbloedvat.

Veranderingen in de bloedvaten

De oorzaak van een beroerte is verandering in de bloedvaten. Door vernauwingen van de bloedvaten, beschadigingen van de vaatwand en vastklevende stolsels kan er een beroerte ontstaan. De veranderingen van de bloedvaten kunnen komen door:

* ouderdom (aderverkalking)

* ongezond leven

* diabetes

* hoge bloeddruk

* verhoogd cholesterol

Gevolgen van een beroerte

De gevolgen van een beroerte zijn vaak heel groot. Ongeveer 20 procent van de mensen overlijdt binnen een jaar na een herseninfarct of hersenbloeding. De rest heeft dikwijls last van lichamelijke beperkingen en geestelijke stoornissen. Hierbij kunt u denken aan verlammingen, incontinentie, epilepsie, depressie, geheugenproblemen, veranderingen in gedrag, concentratieproblemen, vermoeidheid en taal- en spraakstoornissen.

Een beroerte voorkomen – tips voor een gezond leven

 • Roken is niet goed voor de bloedvaten. Rookt u? Probeer te stoppen.
 • Wees matig met alcohol; maximaal twee glazen per dag en liefst niet elke dag.
 • Beweeg voldoende, elke dag minstens een halfuur.
 • Eet gezond.
 • Vermijd stress.
 • Hebt u overgewicht? Probeer dan af te vallen.
 • Hebt u een hoge bloeddruk? Probeer deze te verlagen door gezond te leven en uw eventuele medicijnen dagelijks in te nemen.
 • Hebt u diabetes? Zorg voor een goede regulatie van uw bloedsuiker.
 • Hebt u een verhoogd cholesterol? Probeer deze te verlagen met de juiste voeding en uw eventuele medicijnen dagelijks in te nemen.

Een beroerte voorkomen – medicijnen

Wanneer u een beroerte hebt gehad krijgt u medicijnen ter voorkoming van een volgende beroerte. Bloedverdunners, bloeddrukverlagende medicijnen en cholesterolverlagende medicijnen worden vaak voorgeschreven.

Bloedverdunners

Na een TIA of een herseninfarct krijgt u een laag gedoseerd salicylaat als  bloedverdunner (acetylsalicylzuur of carbasalaatcalcium) gecombineerd met dipyridamol. Dipyridamol is een trombocytenaggregatieremmer; het remt de samenklontering van bloedplaatjes.

Wanneer u last hebt van atriumfibrilleren, een bepaalde hartritmestoornis, krijgt u in plaats van bovengenoemde middelen een antistollingsmiddel (acenocoumarol of fenprocoumon).

Na een hersenbloeding worden geen bloedverdunners voorgeschreven.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen