Gezond leven voor een goed cholesterol

De eerste stap in de behandeling van een verhoogd cholesterol is een gezonde leefstijl. Een gezonde leefstijl is belangrijk om de kans op hart- en vaatziekten te verminderen. En u heeft daar zelf veel meer invloed op dan u denkt. Leef.nl geeft u 6 goede adviezen om te komen tot een gezondere leefstijl.

Eet gezond

  • Beperk het gebruik van verzadigde vetten, dit zit bijvoorbeeld in: room, boter, margarine, volle melkproducten, volvette kaas, vet vlees, gebak, koekjes en snacks.
  • Probeer zoveel mogelijk verzadigd vet in uw voeding te vervangen door onverzadigd vet. Onverzadigde vetten, bijvoorbeeld in vis, noten, dieetmargarine en plantaardige vetten, verlagen juist het cholesterolgehalte.
  • Eet twee ons groente en twee stuks fruit per dag.
  • Eet veel vezelrijke (volkoren) producten. Vezelrijk eten verlaagt het LDL-cholesterolgehalte in het bloed.
  • Eet twee keer per week vis, waarvan ten minste een keer vette vis.

Wees matig met alcohol

  • Maximaal twee glazen per dag voor mannen en een glas voor vrouwen is gunstig voor het HDL-alcohol. Meer is niet goed.

Beweeg voldoende

  • Minimaal een half uur per dag matig intensief bewegen verlaagt het triglyceridengehalte en verhoogt het gunstige HDL-cholesterolgehalte in het bloed.

Gewicht

  • Zorg voor een normaal lichaamsgewicht

Rook niet

  • Roken verlaagt het HDL-cholesterol. Na het stoppen met roken herstelt het HDL-cholesterol zich weer. Stoppen met roken is in bijna alle gevallen belangrijker voor de gezondheid van uw hart en vaten dan het verlagen van uw cholesterolgehalte.

Vis of visolie?

Vette vis, zoals makreel, haring of zalm, bevat veel van de omega-3 vetzuren EPA en DHA. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten zijn de vetten die een positief effect hebben op het cholesterolgehalte. Er zijn ook visoliecapsules op de markt met deze vetzuren. Verse vis heeft echter de voorkeur. Waarschijnlijk spelen naast de visvetzuren ook andere stoffen in verse vis een rol bij het gunstige effect. Het advies is daarom minimaal twee keer per week vis te eten, waarvan een keer vette vis. Hoewel er nog veel onduidelijkheid is over het effect van visoliecapsules kunnen ze een alternatief zijn, bijvoorbeeld wanneer u niet van vis houdt.

Alle producten voor 'Visolie'

Bekijk alle producten >

Plantensterolen

Plantensterolen zijn stoffen die lijken op cholesterol. Ze komen voor in plantaardige oliën, noten en granen. Ze zorgen ervoor dat cholesterol minder wordt opgenomen vanuit de darmen. Hierdoor wordt het cholesterolgehalte in het bloed verlaagd. 1,5 tot 2,4 gram plantensterolen per dag kan het LDL-cholesterolgehalte met 7 tot 10 procent verlagen. Vanwege dit gunstige effect worden plantensterolen toegevoegd aan speciale margarines zoals Becel pro activ. Gebruik hiervan kan wanneer uw cholesterolgehalte verhoogd is, bijdragen aan een normaal cholesterolgehalte. Hiernaast blijft gezond eten erg belangrijk.

Koffie en cholesterol

De stof cafestol in ongefilterde gekookte koffie verhoogt het LDL-cholesterolgehalte. Turkse of Griekse koffie, cafetière koffie en gekookte koffie verhogen daarom het cholesterolgehalte. Het effect van espresso op het cholesterolgehalte is minder groot. Bij gefilterde koffie blijft de cafestol achter in het koffiefilter. Filterkoffie, koffiepads en oploskoffie verhogen het cholesterol niet.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen