Een hartaanval bij vrouwen

Vrouwen zijn anders dan mannen, ook als het om hartziekten gaat. Vrouwen krijgen gemiddeld op latere leeftijd een hartinfarct, maar ze sterven er vaker aan. Jaarlijks krijgen ongeveer 11.000 vrouwen in Nederland een acuut hartinfarct, waarvan ongeveer 3.000 overlijdt. Hartaandoeningen zijn na dementie en beroerte de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen. Hartinfarcten bij vrouwen worden nog wel eens gemist, doordat hun klachten niet lijken op die bij mannen.

Symptomen

De meest voorkomende klacht bij een hartaanval is een drukkend gevoel midden op de borst . Dit gevoel kan uitstralen naar de bovenarmen, hals, kaak, rug en de maagstreek. De klachten gaan vaak samen met zweten, misselijkheid of braken.

Bij vrouwen zijn de symptomen van een hartinfarct vaak anders dan bij mannen.

Naast de beschreven symptomen hebben vrouwen vaker last van:

  • pijn in de bovenbuik, kaak, nek of rug
  • pijn tussen de schouderbladen
  • kortademigheid
  • extreme moeheid
  • duizeligheid
  • onrustig gevoel, angst en snelle ademhaling
  • misselijkheid of braken

Wat is een hartinfarct?

Bij een hartaanval ofwel hartinfarct wordt de bloedtoevoer in de kransslagader helemaal afgesloten. Dit komt door vernauwingen in de kransslagaders. Een deel van de hartspier krijgt dan geen zuurstof meer en trekt niet meer samen. Een hartaanval kan leiden tot een hartstilstand en kan daardoor mogelijk dodelijk zijn. Ook wanneer er geen hartstilstand optreedt, raakt het hart door het zuurstofgebrek meestal beschadigd. Hartritmestoornissen en hartfalen kunnen het gevolg zijn van deze beschadiging.

Gemiste diagnose

De andere symptomen van een hartinfarct bij vrouwen hebben waarschijnlijk te maken met een verschil in de oorzaak van het hartinfarct. Bij mannen is er meestal sprake van een zogenaamd type-1-infarct. Hierbij ontstaat er een plotselinge scheur in de door cholesterolplaque veroorzaakte vernauwing van de kransslagader. Hierdoor wordt de bloedstolling geactiveerd en wordt het bloedvat geheel of gedeeltelijk afgesloten.
Waar bij mannen de vernauwingen van de kransslagaderen door hartkatheterisatie goed zichtbaar zijn, zitten de vernauwingen bij vrouwen vaak in de kleinere vaatjes die overal in de hartspier liggen en die een belangrijke rol spelen in de bloedvoorziening van de individuele hartspiercellen. Omdat zowel het klachtenpatroon afwijkend is als de mogelijkheid om vernauwingen op te sporen minder goed is, worden de klachten bij vrouwen vaak ten onrechte toegeschreven aan de overgang of aan stress en wordt de diagnose hartinfarct vaker gemist.
Bij vrouwen zijn de vernauwingen in de kransslagaderen meestal minder ernstig. Ook de samenstelling van de atherosclerotische plaques, ook wel aderverkalking genoemd, in de vaatwand verschilt van die bij mannen. Bij type-2-infarcten spelen juist spasmen of verkrampingen een belangrijke rol. Dit type hartinfarct komt veel bij vrouwen voor.

Oorzaken hartinfarct

Een hartaanval wordt veroorzaakt door de afsluiting van de kransslagader door vernauwingen en stolselvorming. De kans hierop wordt verhoogd door roken, hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, diabetes, overgewicht en langdurige stress. Ook risicofactoren die niet te beïnvloeden zijn, zoals geslacht, leeftijd en erfelijkheid, spelen een rol bij de kans om een hartaanval te krijgen.

Vrouwen hebben in alle leeftijdscategorieën een lagere kans op een hartinfarct dan mannen. De afgelopen vijftien jaar is het risico op een hartinfarct bij vrouwen echter sterk toegenomen. Voor vrouwen onder de zestig jaar is het verdubbeld en voor vrouwen onder de vijftig zelfs verdrievoudigd. Vooral een toename van overgewicht en roken bij vrouwen zijn daar debet aan.

Nieuw onderkende risicofactoren bij vrouwen

De afgelopen jaren wordt het verschil in oorzaken en symptomen van hartaanvallen tussen mannen en vrouwen beter onderkend. Naast de al bekende risicogroepen is ook duidelijk geworden dat onder vrouwen specifieke groepen te onderscheiden zijn die meer risico op een hartaanval lopen. Zo heeft een vrouw die een gecompliceerde zwangerschap heeft doorgemaakt, met hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie), een verhoogd risico op hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Ook vrouwen die behandeld zijn voor borstkanker hebben een verhoogd risico. Deze vrouwen worden door een hormonale behandeling vervroegd in de overgang gebracht. Na de overgang stijgt het risico op hart- en vaatziekten bij vrouwen snel.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen