Een hartinfarct bij mannen

Per jaar krijgen ongeveer 16.000 mannen in Nederland een hartinfarct. Ongeveer 4.000 van deze mannen overlijden door het infarct. Na longkanker zijn hart- en vaatziekten voor mannen de tweede doodsoorzaak. Een ongezonde leefstijl is de belangrijkste oorzaak.

Mannen hebben meer kans op een hartaanval dan vrouwen en de kans neemt toe op latere leeftijd

Wat is een hartinfarct?

Bij een hartaanval ofwel hartinfarct wordt de bloedtoevoer in de kransslagader helemaal afgesloten. Dit komt door vernauwingen in de kransslagaders. Een deel van de hartspier krijgt dan geen zuurstof meer en trekt niet meer samen. Een hartaanval kan leiden tot een hartstilstand en kan daardoor mogelijk dodelijk zijn. Ook wanneer er geen hartstilstand optreedt, raakt het hart door het zuurstofgebrek meestal beschadigd. Hartritmestoornissen en hartfalen kunnen het gevolg zijn van deze beschadiging.

Oorzaken hartaanval

Een hartaanval wordt veroorzaakt door de afsluiting van de kransslagader door vernauwingen en stolselvorming. De kans hierop wordt verhoogd door roken, hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, diabetes, overgewicht en langdurige stress. Mannen hebben meer kans op een hartaanval dan vrouwen en de kans neemt toe op latere leeftijd. Ook erfelijkheid speelt een rol.

Symptomen van een hartinfarct

De meest voorkomende klacht bij een hartaanval is een drukkend gevoel midden op de borst. Dit gevoel kan uitstralen naar de bovenarmen, hals, kaak, rug en de maagstreek. De klachten gaan vaak samen met zweten, misselijkheid of braken. Een hartinfarct hoeft niet per se pijnlijk te zijn. Veel mannen die een infarct doormaken, zeggen dat ze het gevoel hebben gehad alsof er een olifant op hun borst zat.

Behandeling

Bij een hartinfarct is het van groot belang snel te behandelen. De afsluiting van de kransslagader kan worden opgeheven door medicijnen die het bloedstolsel oplossen. Ook een bypassoperatie of dotteren zijn een mogelijkheid. Dotteren is het oprekken van het verstopte bloedvat door een ballonnetje, waarbij eventueel ook een stent (een metalen of kunststof buisje) kan worden geplaatst.
Na de acute fase moet u meestal levenslang medicijnen slikken. De standaard combinatie medicijnen die gegeven wordt na een hartinfarct bestaat uit een antistollingsmiddel, zoals aspirine, een cholesterolverlagend middel, een b├Ętablokker om het hartritme omlaag te brengen en een ACE-remmer om de bloeddruk te verlagen. Met de medicijncombinatie wordt geprobeerd de kans op een nieuw hartinfarct zoveel mogelijk te beperken.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen