Een kat die niet meer eet

Een kat die niet meer wil eten is problematisch. Katten kunnen niet zoals honden en mensen een paar dagen zonder eten leven. Helaas is niet eten (anorexie) een symptoom van bijna alle ziektes.

Aarzel niet te lang om met uw kat naar de dierenarts te gaan wanneer hij niet meer eet.

Piet Hellemans - Veterinair consultant en freelance dierenarts

Een aantal kenmerken van niet eten, zijn bij de kat anders dan bij andere dieren. Katten raken metabool ernstig verstoord als ze niet eten en kunnen dan in heel snel tempo vetten vrij maken uit de opslag in het lichaam. Deze vetten hopen zich op in de lever, waardoor leververvetting ontstaat. Om deze reden moeten katten die langere tijd (dagen) weigeren te eten altijd onder dwang gevoederd worden. Leververvetting werkt een vicieuze cirkel in de hand, want de problemen met de lever zorgen ervoor dat de kat misselijk wordt waardoor hij nog minder wil eten. De manier om dit te doorbreken is met dwangvoeding, of met een infuus met glucose erin.
De diagnose leververvetting kan gesteld worden door middel van bloedonderzoek. Soms is zelfs met het blote oog al een vettige waas in en op het bloed te zien. In het laboratorium wordt bepaald of er te veel vet in het bloed zit.
Aarzel niet te lang om met uw kat naar de dierenarts te gaan wanneer hij niet meer eet, in een klinieksituatie kan makkelijker voorkomen worden dat leververvetting ontstaat en kan het dier dwangvoeding krijgen.

Een vaak gehoorde klacht van een eigenaar is dat een kat slecht eet, omdat hij minder eet dan normaal. Als de kat echter wel blijft eten en niet afvalt, krijgt hij voldoende voedingsstoffen binnen.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen