Wat te doen bij een kater?

Teveel gedronken? Wij geven u zes tips wat u kunt doen aan een kater. Daarnaast kunt u lezen hoe een kater ontstaat en hoe u deze kunt voorkomen.

6 Tips bij een kater

  1. Drink voldoende vocht (non-alcoholisch!) om het vochtgebrek aan te vullen.
  2. Kruip lekker in bed; voldoende slaap helpt, sowieso tegen de vermoeidheid.
  3. Probeer te ontbijten. Voedingsmiddelen met koolhydraten kunnen lage glucosespiegels tegengaan en daarmee de misselijkheid wat verminderen. Voedingsmiddelen rijk aan cysteïne en glutathion, zoals eieren, binden het giftige acetaldehyde. Gebruik gerust zout, dit zorgt ervoor dat uw lichaam vocht vasthoudt.
  4. Tegenwoordig zijn er ook anti-katermiddelen verkrijgbaar die hoge doseringen cysteïne en/of gluthation bevatten (zoals Reset after drink).
  5. Let op met koffie; koffie onttrekt ook vocht aan het lichaam.
  6. Wees voorzichtig met ontstekingsremmende pijnstillers; ze helpen tegen de hoofdpijn maar de combinatie met alcohol is het risico op maagschade groter. Paracetamol kan wel worden gebruikt.

Wees voorzichtig met ontstekingsremmende pijnstillers, gebruik liever paracetamol.

Het ontstaan van een kater

Na het drinken van te veel alcohol kan enkele uren later een kater ontstaan. Hierdoor kunt u zich flink beroerd voelen! De symptomen en de heftigheid ervan verschillen per persoon en per situatie. Mogelijke klachten zijn: vermoeidheid, dorst, hoofdpijn, spierpijn, geen zin in eten, misselijkheid, braken, maagpijn, rode ogen, hartkloppingen, trillingen, zweten, overgevoeligheid voor licht en geluid, duizeligheid, concentratiestoornissen, stemmingsstoornissen, angst en spanningsklachten. De klachten zijn na een dag meestal wel verdwenen.

Waarom ontstaat een kater?

Alcohol heeft meerdere effecten op uw lichaam. Het zorgt ervoor dat u meer moet plassen waardoor het lichaam uitgedroogd raakt. Symptomen als dorst, moeheid, hoofdpijn, droge mond en duizeligheid zijn het gevolg. Uitdroging door alcohol kan deels voorkomen worden door tussendoor voldoende water te drinken. Vooral bij drankjes met een hoger alcoholpercentage, zoals wijn en sterke drank, wordt aangeraden per glas een extra frisdrankglas water te drinken. Alcohol heeft verder invloed op het maagslijmvlies. Teveel drinken kan zorgen voor buikpijn, misselijkheid en braken.

Acetaldehyde

De belangrijkste oorzaak van een kater zijn de afbraakproducten van alcohol. Acetaldehyde is daarvan de belangrijkste. Acetaldehyde is een giftige stof die de hersenen kan beschadigen. Teveel acetaldehyde in het bloed zorgt onder andere voor hoofdpijn, trillerigheid en misselijkheid. Acetaldehyde wordt langzaam verder afgebroken door uw lichaam. Het wordt afgebroken door bepaalde eiwitten die in uw lever worden gemaakt. De voorraad van deze eiwitten is beperkt, waardoor het lang kan duren voordat alle acetaldehyde uit uw bloed is verdwenen. Van bepaalde voedingssupplementen, zoals cysteïne en glutathion, is aangetoond dat ze kunnen binden aan acetaldehyde en het hierdoor onschadelijk maken (Reset after drink).Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen