Een koortslip

Natuurlijk loopt u liever niet rond met een koortslip. In dit artikel leest u hoe u een koortslip voorkomt en wat u kunt doen wanneer u een koortslip hebt zodat u er het snelst vanaf komt.

Wat is een koortslip?

Een koortslip is een uitslag aan de lip veroorzaakt door een infectie met het herpex simples virus. Het begint met een plekje dat tintelt, jeukt of brandt. Hierna ontstaan kleine, pijnlijke, met vocht gevulde blaasjes. Deze blaasjes gaan stuk, drogen op en er ontstaat een gelig korstje. Het korstje laat na een paar dagen los, eronder komt een gave huid tevoorschijn. Dit proces van ontstaan en weer verdwijnen van een koortslip duurt zeven tot tien dagen. Een koortslip komt vaak regelmatig terug, meestal op dezelfde plaats.

Indrogen van de lipblaasjes

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus, daar komt u helaas niet meer vanaf. Er zijn geen middelen die het virus doden. U kunt wel het indrogen van de lipblaasjes bevorderen en de jeuk bestrijden door het gebruik van een crème of gel met zinksulfaat of zinkoxide. Door het bevorderen van het indrogen, kan de genezingsduur worden verkort. Breng de crème of gel alleen aan op de pijnlijke plek of blaasjes om verspreiding van het virus te voorkomen. Was uw handen goed voor en na het aanbrengen.

Alle producten voor 'Lipblaasjes'

Bekijk alle producten >

Antivirus crèmes bij een koortslip

Tegenwoordig wordt de voorkeur gegeven aan de crèmes of gels met zinksulfaat of zinkoxide boven de veelgebruikte antivirus crèmes met aciclovir, penciclovir of valaciclovir. Deze middelen kunnen wat meer bijwerkingen veroorzaken en voorkomen ook niet dat het virus later weer terugkeert; ze doden het niet. Wel kan hiermee geprobeerd worden het virus in de kiem te smoren. Er moet in een zeer vroeg stadium met smeren worden gestart.

Hoe voorkom ik een koortslip?

Zonlicht, koorts, menstruatie of stress kunnen het virus activeren. Zorg voor een goede conditie en voldoende weerstand; rust voldoende, rook niet, eet gezond en beweeg regelmatig. Bescherm uw lippen door ze vet te houden met een lippenbalsem met UV-filter.

Hoe besmettelijk is een koortslip?

Een koortslip is erg besmettelijk, al vanaf de eerste fase waarin hij opkomt. Het vocht in de blaasjes geeft het grootste gevaar van besmetting. Pas wanneer de blaasjes zijn opgedroogd, zijn ze niet meer besmettelijk. Ruim 80 procent van de mensen draagt het herpes simplex virus, de veroorzaker van een koortslip, bij zich in inactieve vorm; opgesloten in bepaalde zenuwcellen. Wanneer het virus wordt geactiveerd, gaat het via een zenuw naar de huid en is het besmettelijk. Om onbekende redenen krijgt maar tien tot twintig procent van de besmette mensen een koortslip. De anderen dragen het virus wel bij zich en kunnen, wanneer het virus bij hun ongemerkt actief is, ook anderen besmetten.

Voorkom besmetting

  • Was uw handen met zeep voor en nadat u de koortslip aanraakt.
  • Vermijd contact met anderen, met name met baby’s; niet zoenen, niet knuffelen.
  • Wees voorzichtig met oogmake-up, om een herpesinfectie in het oog te voorkomen.
  • Vermijd orale seks want het herpesvirus kan ook herpes genitalis veroorzaken; een seksueel overdraagbare aandoening.
  • Deel uw spullen zoals uw handdoek of washandje niet.
  • Breng het koortslipmiddel alleen aan op de pijnlijke plek of blaasjes.

TIP: Er bestaan handige patches voor lipblaasjes die het blaasje discreet afdekken en het herstel bevorderen.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen