Een te hoog bloedsuiker

Een te hoog bloedsuiker wordt een hyper (van hyperglykemie) genoemd. Hier kunt u lezen hoe u een hyper herkent en geven wij u tips om het evenwicht snel weer te herstellen.

De verschijnselen van een te hoog bloedsuiker:

  • veel drinken;
  • veel plassen;
  • vermoeidheid;
  • plotselinge humeurigheid of boos zijn;
  • misselijkheid en/of overgeven;
  • algehele malaise;
  • soms keto-acidose (verzuring van het lichaam door het verbranden van lichaamsvet in plaats van suiker)
  • coma.

De oorzaken van een te hoog bloedsuiker

Een hyper kan veroorzaakt worden door te weinig insuline, te veel suiker eten, te weinig lichamelijke inspanning of het gebruik van geneesmiddelen.

Wat te doen bij een te hoog bloedsuiker?

Uw lichaam zal zelf het teveel aan suiker kwijt willen raken door veel plassen. Door veel te drinken (geen zoete drank!) helpt u uw lichaam daarbij. Ook bewegen helpt mee, daarmee verbrandt u extra suiker in de spieren.

Een hyper kan zo erg worden dat u kunt flauwvallen of zelfs in coma raken. Bij een heel ernstige hyper heeft u een diepe ademhaling en kan de adem naar aceton ruiken. In dat  geval moet er onmiddelijk 112 worden gebeld.

Wanneer er een te hoge bloedsuiker wordt gemeten, kan een insulinegebruiker de hyperglykemie behandelen met insuline. Het aanpassen van de hoeveelheid te spuiten insuline gebeurt onder medisch toezicht. Iemand met diabetes type 2 kan bij het meten van te hoge bloedsuikers het beste contact opnemen met zijn behandelaar.

Gevolgen van een hyper

Het is geen ramp om een enkele keer een hypo of een hyper te hebben. Maar gebeurt het vaker? Overleg dan met uw arts of diabetesverpleegkundige. Vooral hypers kunnen na verloop van tijd voor veel problemen in het lichaam zorgen. Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen