Een voedselvergiftiging

Krijgt u na het eten last van buikpijn, misselijkheid of diarree? Wellicht is hier sprake van een voedselvergiftiging.

Wat is voedselvergiftiging?

Bij voedselvergiftiging wordt iemand ziek door het eten van bedorven of besmet voedsel. Officieel wordt er hierbij onderscheid gemaakt tussen voedselvergiftiging en voedselinfectie.

Het verschil tussen een voedselvergiftiging en een voedselinfectie

Bij een voedselvergiftiging heeft iemand voedsel gegeten met giftige stoffen erin. Deze ziekmakende stoffen (toxines) worden geproduceerd door bacteriën of schimmels. Verhitting van het eten helpt hier niet tegen; dit doodt wel de bacterie, maar de gifstoffen blijven meestal aanwezig. Bij een voedselinfectie zijn het de bacteriën, parasieten of virussen zelf die u ziek maken. Deze ziekmakers komen in uw darm terecht die ze prikkelen of aantasten waardoor de klachten ontstaan. Een bekend voorbeeld is de Salmonella bacterie.

Bij een voedselvergiftiging helpt verhitting van het voedsel niet. Dit doodt wel de bacteriën, maar niet de toxines

Voorkom een voedselvergiftiging of een voedselinfectie met de volgende tips:

  • Was uw handen regelmatig.
  • Houd alles schoon en droog.
  • Was groente en fruit onder stromend water.
  • Gebruik aparte snijplanken voor rauw en bereid voedsel en voor vlees en groente.
  • Verhit eten goed.
  • Doe restjes snel in de koelkast of diepvries.
  • Koel eten goed (koelkast op 4 °C).
  • Gooi restjes in de koelkast na twee dagen weg.
  • Volg de adviezen op de productverpakkingen zoals de uiterste gebruiksdatum en de bewaar- en bereidingsvoorschriften.
  • Ontdooi eten het liefst in de koelkast of in de magnetron en gebruik het hierna zo snel mogelijk.
  • Vries ontdooid voedsel niet opnieuw in.

Toch getroffen door voedselvergiftiging?

In de meeste gevallen is een behandeling niet nodig. Belangrijk is om uitdroging te voorkomen door genoeg te blijven drinken en eventueel ORS (orale rehydratie zouten) te gebruiken. Neem contact op met de huisarts wanneer er ook koorts optreedt, bij bloed en slijm in de ontlasting, wanneer u heftig moet braken of uitdrogingsverschijnselen hebt zoals weinig plassen, erge dorst en sufheid. Wanneer het een jong kind betreft, wanneer u in het buitenland bent geweest of wanneer u twijfelt, kunt u ook het beste contact opnemen met uw huisarts.

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Bent u na een restaurantbezoek ziek van het eten geworden? Waarschuw dan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) door te bellen met de Warenklachtenlijn van de NVWA op het gratis nummer 0800 0488.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen